// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Nicolaj Schultz: Landsyge
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Nicolaj Schultz: Landsyge

Skrevet af den 14. september 2023 – 05:01Ingen kommentarer

Sommerens nyhedsoverskrifter har bestemt ikke f√•et os til at t√¶nke mindre p√• de klimaforandringer, som allerede udspiller sig for √łjnene af os. Det g√łr ikke desto mere sociologen Nicolaj Schultzes bog, Landsyge, endnu mere relevant. Schultz har tidligere skrevet bogen Notat om den nye √łkologiske klasse sammen med den verdenskendte sociolog Brune Latour, og mine forventninger var derfor h√łje til denne lille, men alvorlige bog. Desv√¶rre oplever jeg den mere som klimadystopisk tankemylder end tankev√¶kkende.

I Landsyge bliver √¶ngstelige tanker om klimaet forst√¶rket af endnu en ulidelig hedeb√łlge i Paris, og resulterer i s√łvnl√łse n√¶tter for den unge mandlige protagonist. Han f√•r muligheden for at tage med en ven til en lille gr√¶sk √ł, men sp√łgelserne flytter med, og tankerne om klimaudfordringerne forts√¶tter, hvilket er denne essay-lignende udgivelses omdrejningspunkt.

Der er flere teoretiske interessante tanker og refleksioner om at ville afkobles fra sin eksistens materielle konsekvenser og de CO2 spor vi hele tiden efterlader. Ogs√• refleksionerne om generationskl√łftens forskellige syn p√• klimaforandringerne, fik mig til at se tingene i et andet lys. Men litter√¶rt er den gentagende og bliver ved med at k√łre i det samme til tider deprimerende spor. Der er nogle steder, hvor hans refleksioner f√•r mig til at stoppe op, men meget af det er overraskende en smule banalt. Det til trods for det relative h√łje lixtal og abstraktionsniveau, som m√•ske ogs√• medf√łrer, at den appellerer til en sn√¶ver m√•lgruppe. Jeg savner at blive inspireret eller udfordret p√• min egen tankegang.

Schultz skriver i bogen, at der er behov for engagement fremfor tilbagetr√¶kning, men bogen er selv et eksempel p√• tilbagetr√¶kning. Den peger hverken p√• l√łsninger eller giver en lyst til at involvere sig mere, og jeg blev efterladt med en f√łlelse af afmagt, men samtidig ogs√• vrede, fordi jeg synes, det er sv√¶rt at kapere virkelighedens udfordringer, n√•r der ikke ogs√• peges p√• et h√•b.

Jeg fik lyst til at stille sp√łrgsm√•lene: ‚ÄĚHvad skal jeg bruge dine tanker til? Hvad vil du have, at jeg tager med mig?‚ÄĚ. Er man bedre til at v√¶re i de √¶ngstelige tanker, og se fremtiden direkte i √łjnene, s√• tror jeg man byder Landsyge mere velkommen.

Nicolaj Schultz: Landsyge, Gyldendal, 122 sider, udgivet juni 2023

Der er lukket for kommentarer.