// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Hannah Lutz: Selma
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Hannah Lutz: Selma

Skrevet af den 8. oktober 2023 – 06:22Ingen kommentarer

“Jeg er seksogtres √•r og stadig i live”.

M√łd Selma. Hun fylder i dag 66 √•r. Og er stadig i live! Hun har nu levet l√¶ngere end sin mor, mormor og oldemor. Hun har undg√•et sin sk√¶bne og snydt d√łden. Kvinderne plejer at d√ł af kr√¶ft. Men ikke Selma. M√•ske fordi hun pr√¶ventivt har f√•et fjernet sine bryster. Men hvordan lever man livet, mens man venter p√• at d√łden skal n√• en?

Selmas dage er langsomme. Hun er g√•et p√• pension. Hun iagttager vejret, fuglene, sin egen kaffebrygning. Hun har tidligere arbejdet med b√łger, men efter at v√¶re g√•et p√• pension l√¶ser hun ikke l√¶ngere b√łger. Hvad skal hun nu bruge sin tid p√•? “Kan m√¶rke, at dagen er for lang, den bliver for lang. Den har allerede st√•et p√• i en evighed, og dette er kun begyndelsen”.

Hun har tidligere haft kærester, men den slags gider hun ikke længere. Den voksne datter Olga derimod fylder meget i Selmas tanker. Men Olga rejser væk i en periode. Går rundt i bjerge i Norge uden internetforbindelse. Sender af og til postkort hjem.

Romanen handler om ensomhed, om at tale forbi hinanden, om at elske og om at miste. Det er også en roman om, at livet ikke altid bliver, hvad man troede. Det er en smuk og klog bog, og det er oplagt at overveje om man selv husker at leve livet hele livet og ikke blot går og venter på at gå på pension, hvor man får bedre tid.

Selma er en reminder til l√¶seren om at slippe de voksne b√łrn og lade dem leve deres eget liv. Det er ogs√• en reminder om selv aktivt at fylde eget liv med det man gerne vil og ikke blot afvente, hvad andre vil/g√łr/forventer/inviterer til.

Romanen er virkelig velskrevet. Jeg blev hurtigt nysgerrig på Selma. Romanen er til tålmodige læsere, der gerne fordyber sig i det stille liv med dets forsigtige indre dramaer. Forlaget har udarbejdet læsekredsmateriale, der ligger gratis på hjemmesiden og romanen er faktisk et fint bud på en læsekredsbog.

Hannah Lutz (f. 1984) er opvokset i Finland. De seneste 14 år har hun boet i Danmark. Hun er uddannet fra Forfatterskolen og debuterede med romanen Vildsvin i 2016.

Hannah Lutz, Selma, August 2023, Gutkind, 142 sider.

Der er lukket for kommentarer.