// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Fran Littlewood: Fantastiske Grace Adams
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Fran Littlewood: Fantastiske Grace Adams

Skrevet af den 15. marts 2023 – 06:07Ingen kommentarer

Gedigen debut om en kvinde, hvis liv måske endelig vender den dag hun får et sammenbrud.

P√• kun et d√łgn f√łlger vi 45 √•rige Grace p√• en varm solbeskinnet dag i London. Det lyder hyggeligt, men Grace er netop blevet fyret fra sit arbejde, hendes mand har forladt hende og hendes 16 √•rige datter n√¶gter at se hende. Grace har bestilt en kage til datterens f√łdselsdag, men p√• vej efter kagen ramler det hele for hende. Vi f√łlger hende p√• en hektisk tur rundt i London p√• vej til den f√łdselsdag, hun ikke er inviteret til.

Vi f√łlger ogs√• Grace tilbage til dengang hun havde en lovende karriere som talentfuld sprogn√łrd, til dengang hun m√łdte sin nu tidligere √¶gtef√¶lde og til det tidspunkt, hvor hendes datters skole sender det f√łrste bekymringsbrev.

Romanen viste sig at v√¶re noget andet end jeg forventede. Forsiden gav mig nemlig en ide om en letl√¶st romantisk komedie. Men i b√•de sprog og tema viste den sig at v√¶re mere seri√łs p√• den gode m√•de! Optur, fed roman, p√¶nt begejstret!

Det er en roman om skyldf√łlelse, om d√•rlig samvittighed og om angsten for ikke at sl√• til som mor. Jeg kan genkende fornemmelsen af at v√¶re helt handlingslammet, n√•r det handler om usikkerhed i forhold til ens b√łrns trivsel og jeg kan genkende de velmenende dumme sp√łrgsm√•l, man stiller sin teenager der sukker men undlader at svare med andet end “du fatter ikke en skid”. Og det er lige pr√¶cis det jeg som mor ikke altid g√łr.

Det er ironisk at kvinden, der taler fem sprog og arbejder som oversætter og underviser, ikke har et sprog for det, der virkelig betyder noget. Bekymringen, sorgen, frustrationen, for blot at nævne noget af det svære.

Der går en anelse Hollywood i den imod slutningen, men det tilgiver jeg, da resten af romanen er ret god!

Fantastiske Grace Adams minder denne l√¶ser om at huske at v√¶re til stede i mine b√łrns liv. Pludselig en dag er de store, vennerne tr√¶kker og GYS de flytter hjemmefra!

Romanen fik mig til at t√¶nke p√• Bj√łrnen af Katrine Marie Guldager, p√• Birgithe med Th af samme forfatter og p√• Dagene, dagene, dagene af Tone Schunnesson. Alle rigtig gode romaner om kvinder i krise.

Fran Littlewood har arbejdet som journalist p√• bl.a. The Times. Hun bor i London sammen med sin mand og deres tre b√łrn.

Fran Littlewood, Fantastiske Grace Adams, Lindhardt og Ringhof, Marts 2023, 288 sider, P√• dansk ved Randi Bjerre H√łfring.

Der er lukket for kommentarer.