// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Katrine Marie Guldager: Birgithe med th
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Katrine Marie Guldager: Birgithe med th

Skrevet af den 3. januar 2023 – 07:00Ingen kommentarer

Birgithes mor er d√łd, og s√•dan et d√łdsfald er ikke kun en stor sorg. Det er ogs√• en masse praktiske opgaver, der skal l√łses. Et hus skal t√łmmes og s√¶lges, andres sorg skal h√•ndteres, arbejde skal passes, man skal rydde op b√•de i virkeligheden og i ens hoved. Det f√łrste kan v√¶re en distraktion for det sidste, og det bliver kun v√¶rre hvis man i forvejen m√•ske havde lidt issues (som det hedder p√• moderne dansk) med livet, samfundet, familien og jobbet.

D√©t har Birgithe, der er en kvinde med sine egne meninger. Men ogs√• en kvinde der b√¶rer p√• en stor vrede og afmagt. Over samfundets generelle elendighed. Over den far, der forlod familien da hun var 15. Over de tre b√łrn af egen avl, der ikke altid vil hvad hun vil. Over sin psykisk syge s√łster, der ingenting magter, og over den danske folkeskole, som hun arbejder i.

Alt dette v√¶lter ned over Birgithe, da hun sidder i sin mors hus og fors√łger at f√• overblik over det hele. Hendes ellers ejegode mand river i hende, for hun m√• ikke glemme sine egne b√łrn. Chefen river i hende, for for√¶ldrene i skolen klager. Ejendomsm√¶gleren river i hende, for at f√• huset solgt til en perfekt familie ‚Äď men f√łrst og fremmest river sorgen i hende, og det sidste er meget v√¶rre.

Hvad stiller man op, når man ikke længere har nogen mor?

Katrine Marie Guldager er en mester i at skildre den moderne familie. I Bj√łrnen beviste hun, at hun kan skrive et kritisk og k√¶rligt portr√¶t af nutidens vrede, midaldrende kvinde. I Det samme og noget helt andet skrev hun sin egen sorg frem og Birgithe er endnu et mesterv√¶rk fra Guldagers h√•nd. Et k√¶rligt portr√¶t af en kvinde, som vi alle kan se os selv lidt i ‚Äď jo, desv√¶rre ‚Äď men ogs√• en skildring af samfundets livsstil og m√•de at danne familie og relationer p√•.

Vi er alle sammen nogens barn, nogens for√¶ldre, nogens s√łskende, og vi b√¶rer det med os gennem livet. K√¶rligheden og varmen, men ogs√• konflikterne, hemmelighederne og vreden. Birgithe har rigeligt af det sidste, men Birgithe med th er fort√¶llingen om hvordan man m√•ske alligevel kan forlige sig lidt med det hele.

Katrine Marie Guldager: Birgithe med th. 186 sider, Gyldendal. Udkommer 3. januar 2023

Der er lukket for kommentarer.