// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Katrine Marie Guldager: Birgithe med th
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Katrine Marie Guldager: Birgithe med th

Skrevet af den 3. januar 2023 – 07:00Ingen kommentarer

Birgithes mor er død, og sådan et dødsfald er ikke kun en stor sorg. Det er også en masse praktiske opgaver, der skal løses. Et hus skal tømmes og sælges, andres sorg skal håndteres, arbejde skal passes, man skal rydde op både i virkeligheden og i ens hoved. Det første kan være en distraktion for det sidste, og det bliver kun værre hvis man i forvejen måske havde lidt issues (som det hedder på moderne dansk) med livet, samfundet, familien og jobbet.

Dét har Birgithe, der er en kvinde med sine egne meninger. Men også en kvinde der bærer på en stor vrede og afmagt. Over samfundets generelle elendighed. Over den far, der forlod familien da hun var 15. Over de tre børn af egen avl, der ikke altid vil hvad hun vil. Over sin psykisk syge søster, der ingenting magter, og over den danske folkeskole, som hun arbejder i.

Alt dette vælter ned over Birgithe, da hun sidder i sin mors hus og forsøger at få overblik over det hele. Hendes ellers ejegode mand river i hende, for hun må ikke glemme sine egne børn. Chefen river i hende, for forældrene i skolen klager. Ejendomsmægleren river i hende, for at få huset solgt til en perfekt familie – men først og fremmest river sorgen i hende, og det sidste er meget værre.

Hvad stiller man op, når man ikke længere har nogen mor?

Katrine Marie Guldager er en mester i at skildre den moderne familie. I Bjørnen beviste hun, at hun kan skrive et kritisk og kærligt portræt af nutidens vrede, midaldrende kvinde. I Det samme og noget helt andet skrev hun sin egen sorg frem og Birgithe er endnu et mesterværk fra Guldagers hånd. Et kærligt portræt af en kvinde, som vi alle kan se os selv lidt i – jo, desværre – men også en skildring af samfundets livsstil og måde at danne familie og relationer på.

Vi er alle sammen nogens barn, nogens forældre, nogens søskende, og vi bærer det med os gennem livet. Kærligheden og varmen, men også konflikterne, hemmelighederne og vreden. Birgithe har rigeligt af det sidste, men Birgithe med th er fortællingen om hvordan man måske alligevel kan forlige sig lidt med det hele.

Katrine Marie Guldager: Birgithe med th. 186 sider, Gyldendal. Udkommer 3. januar 2023

Der er lukket for kommentarer.