// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kristin Vego: Se en sidste gang på alt smukt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Kristin Vego: Se en sidste gang på alt smukt

Skrevet af den 1. december 2022 – 06:59Ingen kommentarer

Se en sidste gang på alt smukt er Kristin Vegos fine debut. 9 noveller med kvinder i hovedrollerne, hvor deres livskriser udrulles. Hvor vi netop erfarer, at kriser rummer både det smukke og grimme på en og samme tid, at man ud af kriser lærer noget om sig selv.

Det er en stærk novellesamling, som Kristin Vego præsenterer for os. Hun skriver med en nerve og intensitet, hvor helt hverdagsagtige ting og oplevelser på fin vis bliver løftet op til at være noget mere. Nogle gange bevæger vi os i et realistisk spor, mens vi andre gange stifter bekendtskab med det overnaturlige og mystiske. Jeg synes, de realistiske noveller er de stærkeste, og her følte jeg mig også ramt, da hun formår at skrive nogle meget troværdige rum frem, som man kan spejle sig i.

Kristin Vego kan antydningens kunst. Hun placerer sine personer rundt om i verdenen, hvor vi hopper direkte i historien, samtidig med at der lægges små bidder ud af en fortid, som trænger sig på og har og får betydning for nutiden. Det sker for eksempel i novellen Ara pacis, hvor Clara regner med at skulle møde Magnus, men ender med at tilbringe en hel dag sammen med en fremmed mand. Tænk at turde det! Må man det, rende rundt med en fremmed? – og hvornår er den fremmede ikke en fremmed længere? Og hvad giver det hende at møde den fremmede fremfor den kendte? Eller i novellen Vinter hvor Maria opsøger en gammel barndomsveninde i England, og Kristin Vego med få virkemidler og flot sprog får antydet grunden til dette møde, et brud med en kæreste og en abort, således at Maria nu står ved en korsvej.

Alle noveller rummer en dyb melankoli og tristesse, og man sidder som læser tilbage med en fornemmelse af, at tingene ikke altid bliver forløst, og det giver en vis troværdighed, for sådan er det jo også i livet, det er ikke alt, som går op.

Se en sidste gang på alt smukt er en flot samling noveller, som skal læses langsomt og gerne flere gange, for der er noget at komme efter.

Kristin Vego modtog i 2021 den norske Tarjei Vesaas’ debutantpris, og i år modtog hun Bogforums Debutantpris.

Kristin Vego; Se en sidste gang på alt smukt; Turbine; 2022, 153 sider.

Der er lukket for kommentarer.