// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Astrid Heise-Fjeldgren: Udtagninger
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Astrid Heise-Fjeldgren: Udtagninger

Skrevet af den 4. november 2022 – 06:50Ingen kommentarer

At strikke er blevet popul√¶rt som aldrig f√łr, og nu ligger der ogs√• en fin lille novellesamling, som bruger strik og garn som motor og omdrejningspunkt for at fort√¶lle om livets sm√• og store beslutninger og omv√¶ltninger.

I 8 noveller kredser forfatteren om de valg og muligheder, som ethvert menneskeliv indeb√¶rer. Vi kommer blandt andet i ber√łring med store emner som sorg, savn, k√¶rlighed, venskaber og tillid, om hvordan vi ofte kommer til at kappe vores tr√•de, og dermed f√łler, at vi st√•r alene tilbage, selvom det ikke er tilf√¶ldet. Hvad skal der blandt andet til, for at man t√łr forf√łlge en dr√łm, springe ud p√• det dybe vand, hvor man ikke er sikker p√•, at man kommer op til overfladen igen?

I novellen Hvepsereden m√łder vi Sasha, som dr√łmmer om at leve af sit strik, men som samtidig er s√• usikker p√•, hvem hun er, og hvad hun kan. Hun stoler ikke p√• sin egen d√łmmekraft. Dertil kan hun ikke finde sig tilrette i venindeflokken, som er lidt som at tr√¶de ind i en hvepserede, hvor man skal passe p√• ikke at blive stukket, blive m√¶rket, men m√•ske skal hun l√¶re at slappe lidt af og l√¶re, at hendes veninder har hendes ryg. Godt nok kan hvepse stikke, men som Majbritt siger: ‚ÄĚNogle gange har man brug for at bide fra sig. Men mange hvepsearter er velorganiserede og hj√¶lpsomme over for hinanden.‚ÄĚ

Vi h√łrer om forskeren, som finder ud af, at hans liv skal tage en helt anden drejning, at han skal have med uld og garn at g√łre og ikke sidde stille ved computeren dag ud og dag ind. Vi h√łrer om misforst√•elser og venskaber, som er ved at g√• i stykker, fordi et krydsn√łgleapparat bliver bragt ind i tosomheden. Og vi h√łrer om, hvordan hj√¶lpen b√•de til strikket√łjet og livet er lige om hj√łrnet, hvis bare man t√łr ops√łge det.

Udtagninger er en fin lille novellesamling, skrevet i et ligefrem sprog med sjove og finurlige associationer, som stikker lidt dybere end antaget ved f√łrste √łjesyn. Personerne i de forskellige noveller krydser ogs√• p√• fornemvis hinanden, og dukker op som sm√• hilsner til hinanden igennem samlingen. Man beh√łver ikke have den store kendskab til strik for at l√¶se novellerne, men som strikker er fort√¶llingerne sjove og interessante at l√¶se, for genkendeligheden er tilstede.

Astrid Heise-Fjeldgren, Udtagninger, Ipamki, 2022, 128 sider.

Der er lukket for kommentarer.