// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Astrid Heise-Fjeldgren: Udtagninger
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Astrid Heise-Fjeldgren: Udtagninger

Skrevet af den 4. november 2022 – 06:50Ingen kommentarer

At strikke er blevet populært som aldrig før, og nu ligger der også en fin lille novellesamling, som bruger strik og garn som motor og omdrejningspunkt for at fortælle om livets små og store beslutninger og omvæltninger.

I 8 noveller kredser forfatteren om de valg og muligheder, som ethvert menneskeliv indebærer. Vi kommer blandt andet i berøring med store emner som sorg, savn, kærlighed, venskaber og tillid, om hvordan vi ofte kommer til at kappe vores tråde, og dermed føler, at vi står alene tilbage, selvom det ikke er tilfældet. Hvad skal der blandt andet til, for at man tør forfølge en drøm, springe ud på det dybe vand, hvor man ikke er sikker på, at man kommer op til overfladen igen?

I novellen Hvepsereden møder vi Sasha, som drømmer om at leve af sit strik, men som samtidig er så usikker på, hvem hun er, og hvad hun kan. Hun stoler ikke på sin egen dømmekraft. Dertil kan hun ikke finde sig tilrette i venindeflokken, som er lidt som at træde ind i en hvepserede, hvor man skal passe på ikke at blive stukket, blive mærket, men måske skal hun lære at slappe lidt af og lære, at hendes veninder har hendes ryg. Godt nok kan hvepse stikke, men som Majbritt siger: ”Nogle gange har man brug for at bide fra sig. Men mange hvepsearter er velorganiserede og hjælpsomme over for hinanden.”

Vi hører om forskeren, som finder ud af, at hans liv skal tage en helt anden drejning, at han skal have med uld og garn at gøre og ikke sidde stille ved computeren dag ud og dag ind. Vi hører om misforståelser og venskaber, som er ved at gå i stykker, fordi et krydsnøgleapparat bliver bragt ind i tosomheden. Og vi hører om, hvordan hjælpen både til strikketøjet og livet er lige om hjørnet, hvis bare man tør opsøge det.

Udtagninger er en fin lille novellesamling, skrevet i et ligefrem sprog med sjove og finurlige associationer, som stikker lidt dybere end antaget ved første øjesyn. Personerne i de forskellige noveller krydser også på fornemvis hinanden, og dukker op som små hilsner til hinanden igennem samlingen. Man behøver ikke have den store kendskab til strik for at læse novellerne, men som strikker er fortællingerne sjove og interessante at læse, for genkendeligheden er tilstede.

Astrid Heise-Fjeldgren, Udtagninger, Ipamki, 2022, 128 sider.

Der er lukket for kommentarer.