// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Linda Olsson: Langsomt lukker jeg døren
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Linda Olsson: Langsomt lukker jeg døren

Skrevet af den 28. maj 2022 – 06:52Ingen kommentarer

Helga lukker langsomt døren til det hus, hun har boet i de sidste syv år på New Zealand. Hun har planer om at rejse til Frankrig på ubestemt tid og giver derfor huset til en ung mand og hans datter. Vi følger Helga til Paris, en by hun mindes med glæde, da hun her for 8 år siden forelskede sig. Og vi følger Helga ud på landet i Frankrig, hvor hun før har været med den mand, hun forelskede sig i.

Romanen består dels af breve fra Helga til en mand, der hedder Peter og dels af en dagbog skrevet af en person, vi ikke til at starte med helt får greb om hvem er.

Der er en foruroligende stemning over fortællingen. Længe ved vi som læsere ikke, hvad der er hændt. Vi fornemmer blot, at det må være noget afgørende og skelsættende. “Og så standsede alting brat. Mørket sænkede sig, og stilheden bredte sig. Og jeg var alene i det sorte vand, som blev stadigt køligere.”

Langsomt lukker jeg døren er en roman om, hvordan man langsomt finder vej tilbage til livet, efter at det værst tænkelige er sket.

Det er også en roman om at være lykkelig, om at opleve lykken og om at værdsætte lykken. Og en roman om fortvivlelse, om tab og sorg. Det er en roman om at elske. Og om at ønske sig børn. Og så er det sidst men ikke mindst en roman om at glæde sig over andres lykke og en reminder om, hvor stor betydning vores handlinger kan få i andre menneskers liv.

Romanen er langsommelig, især den første den. Den er rig på tanker og refleksion og kræver en tålmodig læser. Lidt efter lidt folder historien sig ud og vi finder ud af, hvad det hele handler om, og dér var jeg fanget.

Der er mange karakterer i romanen og jeg måtte løbende tage notater for at kunne holde på, hvad deres relationer var til hinanden.

Linda Olsson er født i Sverige, men bor i dag i New Zealand. Hun debuterede med den internationale bestseller Astrid og Veronika. Hun fremskriver smukke fortællinger om relationen mellem mennesker og jeg har med glæde læst flere af hendes romaner, som du kan læse mere om her: Sonate til Miriam, Det gode i dig og En søster i mit hus.

Linda Olsson, Langsomt lukker jeg døren, Marts 2022, Forlaget Aronsen, 250 sider, Oversat af Randi Bjerre Høfring

Der er lukket for kommentarer.