// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lene Kaaberbøl: Kadaverdoktoren
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Krimi

Lene Kaaberbøl: Kadaverdoktoren

Skrevet af den 21. oktober 2010 – 14:44Ingen kommentarer

Lene Kaaberbøl har skrevet adskillige populære børnebøger, blandt andet serien om skammerens børn. Hun har også udgivet et par krimier for det voksne publikum, skrevet sammen med Agnete Friis, nemlig Drengen i kufferten og Et stille umærkeligt drab. Men Kadaverdoktoren er Lene Kaaberbøls første krimi for voksne, som hun har skrevet alene.

Kadaverdoktoren er som sagt en krimi, selvom titlen måske nærmere leder tankerne hen på splattergenren. Der er dog en god forklaring på den makabre titel – hovedpersonen Madeleines far er læge og tager sig udover sine levende patienter også af undersøgelsen af de lig, hvor dødsårsagen er mistænkelig. Så Madeleines far bliver kaldt kadaverdoktoren, og det er i kraft af hans hverv, at handlingen udspiller sig.

Bogen foregår i Frankrig i slutningen af 1800-tallet, og 20-årige Madeleine går sin far til hånde i hans arbejde med de døde. Men selvom hun er god til det og elsker det højt, er det kun på sidelinjen, da det på den tid ikke er kotume, at kvinder færdes i de videnskabelige fag, som lægegerningen hører til.

Da liget af en ung kvinde af det bedre borgerskab bliver bragt ind til undersøgelse, startes en række begivenheder, som bringer Madeleine og hendes far dybere og dybere ind i en sag om mord. Da hendes far efter en ulykke lænkes til hjemmet af et par brækkede lemmer, får Madeleine en mere fremtrædende rolle i opklaringen. Mere af handlingen skal ikke afsløres her, men det er en god krimi, hvor der hele tiden er flere mulige gerningsmænd i spil.

Overordnet handler bogen også om udviklingen fra pige til kvinde i en tid, hvor kvinder og mænd ikke var lige. Madeleine står i starten af bogen med udsigt til et liv i stil med andre unge kvinders fra den tid – stillesiddende og ikke synderligt mentalt udfordrende. Som bogen skrider frem og hun får prøvet sig selv af, bliver hun mere og mere opmærksom på, hvor vigtigt det er for hende at kunne nå sine drømme, og ikke kun stille sig tilfreds med det liv, andre forventer og ønsker for hende.

Bogen er spændende og er god underholdning. Der er et par løse ender hist og pist, og nogle steder er Madeleine måske også en smule langt forud for sin tid. Men det er ikke noget, der trækker fra den gode historie, så den kan sagtens anbefales.

Lene Kaaberbøl, Kadaverdoktoren, Modtryk, 316 sider, Oktober 2010

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.