// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Bernardine Evaristo: Pige, kvinde, andet
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Bernardine Evaristo: Pige, kvinde, andet

Skrevet af den 8. juli 2021 – 07:58Ingen kommentarer

En kvindelig teaterinstrukt√łr, der endelig f√•r lov at s√¶tte et stykke op p√• National Theater i London. En nigeriansk f√łdt kvinde, der har k√¶mpet for at give sin datter en uddannelse. En lesbisk kvinde, der bliver fanget i et sygt forhold. Det er bare tre af de mange kvindeliv, der f√•r stemme i Pige, kvinde, andet.

Kvinderne bor alle i England, og de er alle sorte. De er veluddannede, uuddannede, immigranter, engelskf√łdte, skolel√¶rere, landm√¶nd, kunstnere, homoseksuelle, trans, heteroseksuelle, unge og √¶ldre. De er den mangfoldighed, som kvindelivet er ‚Äď st√¶rke og svage, men f√łrst og sidst kvinder. Sorte kvinder.

Det er moderne fort√¶llinger fortalt med humor og indlevelse, men ogs√• med indignation og kant. Det er en bog, som ikke ligner nogen anden jeg har l√¶st. Og det er absolut positivt ment ‚Äď det er en stor oplevelse at l√¶se Evaristo. Der er 443 virkelige gode sider, og det er ikke √©n for meget!

I et utrolig smukt sprog med sin helt egen konnotation fort√¶ller Bernardine Evaristo deres historier, om k√¶rlighed og vrede, om livet som det nu engang er. Om at slide sig selv op som skolel√¶rer i en ghettoskole. Om at v√¶re barn af en reng√łringsdame, og k√¶mpe sig frem i bankverdenen til penge og prestige. Om at drive en g√•rd og om ikke engang at kunne leje et hotelv√¶relse i 1950‚Äôerne, fordi de hvide er bange for ens hudfarve smitter af‚Ķ.

Pige, kvinde, andet er ikke en bog om race. Men det er en roman om sorte kvinders liv og dermed er det ogs√• en bog om race. For nogle af dem er deres hudfarve n√¶sten (dog kun n√¶sten‚Ķ) betydningsl√łs. Andre oplever racismen og diskriminationen som et kv√¶lende overgreb p√• deres eksistens. Det er heller ikke en bog om k√łn, men det er en roman om kvinders liv, og dermed ogs√• en roman om k√łn ‚Äď om at se sit k√łn som en styrke eller opleve, at det bliver brugt imod √©n.

Pige, kvinde, andet er en utrolig stærk og smuk roman, som jeg anbefaler på det kraftigste.

Bernardine Evaristo: Pige, kvinde, andet. 443 sider, Gads forlag. Oversat af Siri Ranva Hjelm Jacobsen, udkom 4. juni 2021

Der er lukket for kommentarer.