// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Pavel Cech: A
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Billedbog, Coffee Table-bog, Historie, Politik & debat, Roman, Samfund, Samtalebog

Pavel Cech: A

Skrevet af den 9. juli 2021 – 06:25Ingen kommentarer

Denne graphic novel har en meget stærk bag-jerntæppet-følelse over sig. Det er naturligvis en skarp kritik af den altopslugende, censorerende og uniformerende totalitærstat, når det eneste tilladte bogstav er A – a for alle, a for anonymitet.
Vi ser meget stærke ikoner sat op, der skal stå til beundring – og i praksis mest til skræk og advarsel – som stærke autoriteter og forbilleder med fysisk og millitær overlegenhed.

Byen, som i øvrigt er omgivet af en kæmpe mur, er fuld af fattigdom og slum. Styret er altdominerende, og der er intet privatliv. Det er for os i den sikre del af verden så utopisk og dystopisk, når vi ser individer berøvet deres frihed, deres privatliv og deres individualitet. Ingen har en fri vilje. Alle taler samme sprog. Alt er A. Og hvis alt er A, er der ikke plads til B. Når nogen forsøger at bryde fri, er det en hård og hemmelig indsats, og prisen er stor, hvis man bliver fanget. Vi ser mod slutningen kontrasten i den farve- og bogstavsrige omverden, hvortil det lykkes hovedperson at flygte.

Det lyder genkendeligt. For det er historie. Det er Europas og hele verdens historie for under 70 år siden. Og for nogen er det stadig virkelighed og nutid. Derfor er det også en vigtig og interessant bog, for den kan netop informere og oplyse de større børn og unge mennesker om fortidens uretfærdigheder, men også om de uretfærdigheder, der stadig foregår i dag.

Stregen er udtryksfuld og levende med en stil, som fanger det dystre og negative. Men der er også håb at spore. Der er så mange detaljer, som forstærker helhedsindtrykket og budskabet. Alt, der skal til, er, at én siger B, når alle andre siger A.

Min søn på 12 år havde en blandet oplevelse, da han læste den, men var overvejende positiv over for bogen. Han kunne ikke helt relatere til indholdet, men fangede budskabet og kunne godt lide tegnestilen.

Alt i alt er det en flot og interessant graphic novel, som er ganske velegnet til unge og i undervisningen. A vil ligeledes egne sig som samtalebog og fælleslæsning mellem store børn og voksne.

Pavel Cech: A. Forlaget Torgard, april 2021. 64 sider.

Der er lukket for kommentarer.