// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Epaminondas Gonatas: Den gæstfri kardinal
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Epaminondas Gonatas: Den gæstfri kardinal

Skrevet af den 20. oktober 2021 – 06:02Ingen kommentarer

Novellerne i denne samling er meget varierede i længde, fra en enkelt side og op til knap fyrre sider. De har dog en fælleshed. De fortæller alle sammen historier fra dagligdagen. Det er helt almindelige hændelser, som med sin enkelthed og trivialitet skaber en form for generalisering og et indblik i hverdagssituationer, som trods deres egenartethed ikke synes at være ualmindelige for karaktererne. “Et enkelt øjeblik bredes ud og bliver til et tværsnit af virkeligheden”, som det hedder sig i bagsideteksten. Men hele tiden fornemmer man, at der er et eller andet under overfladen, som forfatteren ønsker at sige.

Mens én novelle omhandler køers fordøjelse og landmændenes nærighed, og en anden fortæller om to mænd, der på skift agerer henholdsvis herre og tjener i en stor ejendom, får samlingen et præg af at være fragmenteret. Når novellerne er så korte og forskelligartede, bliver springet fra én historie til den næste derfor indimellem abrupt.

Det har været en blandet fornøjelse at læse Den gæstfri kardinal – og andre fortællinger. Med understregning af fornøjelse. Jeg nød at læse alle novellerne i hver sin enkelthed og særegne virkelighed. Jeg nød at læse forfatterens leg med det simple samt det virkelighedssøgende og virkelighedsfjerne i historierne. Jeg sad dog også tilbage med en følelse af ikke at være helt sikker på, hvad det var, forfatteren ønskede at fortælle med disse, udover at der var en hensigt om at udfordre læseren. Dog skal ret også være ret. Novellerne er hentet fra tre forskellige novellesamlinger, så en overordnet intention fra forfatteren eksisterer derfor ikke for denne udgivelse.

Jeg vil gerne anbefale novellesamlingen til andre, der som mig sætter pris på små, sjove og sære historier. Dem, som nyder at læse noveller og anden kortprosa for såvel underholdningens som udfordringens skyld.

Epaminondas Gonatas: Den gæstfri kardinal – og andre fortællinger. Oversat og på dansk ved Anders Olesen. Forlaget Silkefyret, marts 2021 (org. 1963, 1959 og 1986). 102 sider.

Der er lukket for kommentarer.