// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Simone de Beauvoir: De uadskillelige
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Simone de Beauvoir: De uadskillelige

Skrevet af den 24. december 2020 – 06:45Ingen kommentarer

De uadskillelige er en hidtil upubliceret roman af den franske filosof og forfatter Simone de Beauvoir. Romanen er baseret p√• hendes eget venskab med barndomsveninden, der mistede livet allerede som 22 √•rig. Romanen er v√¶ldig fin, meget intens, let at l√¶se og bestemt anbefalelsesv√¶rdig. Manuskriptet til bogen blev skrevet i 1954, men udkommer f√łrst nu 35 √•r efter forfatterens d√łd.

Vi m√łder bogens to hovedpersoner, da de er 9 √•r og f√łlger dem frem til starten af deres tyvere. Vi er i 1910¬īernes Paris og p√• landet i Frankrig. Vi f√łlger dem i skolen i hverdagslivet og p√• landet i ferierne. Pigerne kommer fra to forskellige milj√łer og kulturer og det er interessant at se dem opdage forskellighederne. Romanens fort√¶ller Sylvie er gennem hele venskabet meget betaget af Andr√©e. Andr√©e er ogs√• glad for Sylvie, men ikke p√• samme intense og p√• kanten til forelsket-m√•de. Andr√©e er nemlig ogs√• optaget af drenge og af alle pligterne i familien.

√Öh, hvor jeg husker de ungdoms√•r! Derfor er jeg ofte ogs√• begejstret for at l√¶se om ungdomsliv, det giver mig mulighed for at genbes√łge mine egne unge dage. Denne lille fine roman er katalysator for at mindes mine egne venindeskaber fra en svunden tid. En tid hvor alt foregik p√• den store klinge. Hvor det er ALT eller INTET. NU eller ALDRIG.

Det er ogs√• en roman om social kontrol i familien, om begr√¶nsninger, om frihedstrang og om dr√łmme.

De uadskillelige er til læsere, der som mig sætter pris på at læse om venskaber, forelskelse og ungdomsliv og/eller til læsere, der er interesseret i tro, religion og filosofi. Disse tre netop nævnte emner fylder nemlig i romanens samtaler.

Bogen udkommer i Gyldendals SKALA-serie for genopdagede mesterv√¶rker fra det 20.√•rhundrede. I samme serie har vi anmeldt Bonjour Tristesse, Lol V. Steins henf√łrelse, Giovannis v√¶relse og Stjernens time.

Simone de Beauvoir (1908-1986) var forfatter, filosof og feminist. Hun skrev flere romaner og modtog blandt andet den prestigefyldte Goncourt-pris for romanen Mandarinerne. Mest kendt er hun formentlig for det filosofiske tobinds-v√¶rk Det andet k√łn fra 1949.

Simone de Beauvoir, De uadskillelige, Gyldendal, November 2020, 206 sider, Oversat af Birte Dahlgren og Lilian Munk Rösing.

Der er lukket for kommentarer.