// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Simone de Beauvoir: De uadskillelige
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Simone de Beauvoir: De uadskillelige

Skrevet af den 24. december 2020 – 06:45Ingen kommentarer

De uadskillelige er en hidtil upubliceret roman af den franske filosof og forfatter Simone de Beauvoir. Romanen er baseret på hendes eget venskab med barndomsveninden, der mistede livet allerede som 22 årig. Romanen er vældig fin, meget intens, let at læse og bestemt anbefalelsesværdig. Manuskriptet til bogen blev skrevet i 1954, men udkommer først nu 35 år efter forfatterens død.

Vi møder bogens to hovedpersoner, da de er 9 år og følger dem frem til starten af deres tyvere. Vi er i 1910´ernes Paris og på landet i Frankrig. Vi følger dem i skolen i hverdagslivet og på landet i ferierne. Pigerne kommer fra to forskellige miljøer og kulturer og det er interessant at se dem opdage forskellighederne. Romanens fortæller Sylvie er gennem hele venskabet meget betaget af Andrée. Andrée er også glad for Sylvie, men ikke på samme intense og på kanten til forelsket-måde. Andrée er nemlig også optaget af drenge og af alle pligterne i familien.

Åh, hvor jeg husker de ungdomsår! Derfor er jeg ofte også begejstret for at læse om ungdomsliv, det giver mig mulighed for at genbesøge mine egne unge dage. Denne lille fine roman er katalysator for at mindes mine egne venindeskaber fra en svunden tid. En tid hvor alt foregik på den store klinge. Hvor det er ALT eller INTET. NU eller ALDRIG.

Det er også en roman om social kontrol i familien, om begrænsninger, om frihedstrang og om drømme.

De uadskillelige er til læsere, der som mig sætter pris på at læse om venskaber, forelskelse og ungdomsliv og/eller til læsere, der er interesseret i tro, religion og filosofi. Disse tre netop nævnte emner fylder nemlig i romanens samtaler.

Bogen udkommer i Gyldendals SKALA-serie for genopdagede mesterværker fra det 20.århundrede. I samme serie har vi anmeldt Bonjour Tristesse, Lol V. Steins henførelse, Giovannis værelse og Stjernens time.

Simone de Beauvoir (1908-1986) var forfatter, filosof og feminist. Hun skrev flere romaner og modtog blandt andet den prestigefyldte Goncourt-pris for romanen Mandarinerne. Mest kendt er hun formentlig for det filosofiske tobinds-værk Det andet køn fra 1949.

Simone de Beauvoir, De uadskillelige, Gyldendal, November 2020, 206 sider, Oversat af Birte Dahlgren og Lilian Munk Rösing.

Der er lukket for kommentarer.