// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Majbrit Ravnholt Cramer: Mæsker 1 – Henretterlunden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Debutant, Fantasy, Roman

Majbrit Ravnholt Cramer: Mæsker 1 – Henretterlunden

Skrevet af den 18. oktober 2020 – 05:30Ingen kommentarer

Henretterlunden er forfatter Majbrit Ravnholt Cramers debutroman, og den er første bind i serien Mæsker, der er planlagt til at fylde to bind.

Katava er delt op i tre øer: Urika, Lenta og Eiva, og yderligere endnu er Urika udstødt af de to andre øer. På Lenta og Eiva lever beboerne nemlig i frygt for mæskerne – kannibalerne fra øen Urika.
Den kongelige falkoner, Byriel, er kongens fostersøn og er født på Urika. Johanne er skolelærerinde. Efter en række hændelser, hvor blandt andet kongen mister livet, er Johanne og Byriel samt Johannes lillebror, Esben, pludselig på flugt over havet mod Urika. Ovre på den fremmede ø, opdager de tre, at verden og landets historie måske ikke helt er, som de har fået fortalt.
Inden længe vokser intrigerne, der truer med store konsekvenser for landets samlede fremtid. De må alle sammen træffe valg, der rækker vel ud over deres egne interesser.

Romanen byder på en handlingsmættet fortælling om racekrige, frygt og fordomme samt om forbudt kærlighed. Temaer, der stadig er yderst relevante i dag. Det er en roman med et højt tempo og et godt udtænkt plot. Heri finder vi også mange glimrende plottwists, der fører læseren med sig som en rutsjebane.

Det er som regel et positivt træk, at en roman udvikler sig, og at den er uforudsigelig og fuld af twists. Her i denne roman sad jeg dog med en følelse af, at jeg ikke var helt sikker på, hvor denne roman førte mig hen. Altså hvad det overordnede mål egentlig var, udover at afsætte den uværdige konge og bringe retfærdighed til alle. Hvis jeg skal sætte en kritisk finger et sted – og det skal jeg jo gerne – så kunne det være her.

Forlaget skriver, at serien er fra 12 år af og op, men på grund af nogle af sexscenerne vil jeg måske endda hæve aldersgrænsen en anelse. Det er heller ikke helt YA, men historien har – udover sexscenerne og personernes aldre – noget ungdommeligt over sig.
Selvom det måske ikke er den mest velskrevne fantasyroman, jeg har læst i år, så har den holdt mig fængslet og underholdt mig frem til slutningen. Henretterlunden er godt tænkt, og den har en følelse af noget andet end andre af tidens gode, danske fantasyromaner. Jeg ser bestemt frem til næste og sidste bind i Mæsker-serien.

Majbrit Ravnholt Cramer: Mæsker – Henretterlunden. Forlaget Facet, september 2020. 402 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.