// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » William Fotheringham: Fallen Angel – The passion of Fausto Coppi
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Sportslitteratur

William Fotheringham: Fallen Angel – The passion of Fausto Coppi

Skrevet af den 30. august 2010 – 15:07Ingen kommentarer

I mit litterære post Tour de France etapeløb gennem cykelhistorien startede jeg med at få det store overblik over de store etape- såvel som endagsløb. Derefter zoomede jeg ind på Tour de France og dette vidunderlige løbs storslåede historie. Nu er tiden så kommet til løbets kongeetape, hvor jeg bliver klogere på den største cykelrytter nogensinde, italieneren Fausto Coppi. Bevares, Eddy Merckx vandt mere end alle andre. Men Coppi var bare på alle måder en større rytter. Og hans korte liv mere dramatisk end gennemsnittet.

Den første til at vinde touren og giroen samme år – og gøre det to gange, en tur i krigsfangelejr under anden verdenskrig, et stormombrust udenom ægteskabeligt forhold, som var fokus for hele Italiens opmærksomhed – inklusiv pavens – og en dramatisk og gådefuld tidlig død. Dertil kommer også den indædte rivalisering med Gino Bartali, hvor cykelentusiaster den dag i dag spekulerer over hvor mange giroer og tour’e de to havde vundet, hvis ikke der var kommet en verdenskrig i vejen.

Den indadvendte fattige italienske bondesøn med de uhyrligt lange ben og det lille torso fik sit gennembrud lige før anden verdenskrigs udbrud og toppede især i efterkrigsårene med tourtriumf i 1949 og 1952. Gennem alle årene kæmpede han med landsmanden Gino Bartali om at være støvlelandets cykelkonge. Krigen mellem de to var så intensiv, at de satte hele landet i skam ved ikke at kunne samarbejde ved et VM-løb, hvor Italien burde have været dominerende, men hvor det hele løb ud i sandet, fordi både Coppi og Bartali mente, at det var dem, som det italienske mandskab skulle køre for.

Lige så stor folkets kærlighed var til Coppi på landevejene og på cykelbanerne, lige så stor blev forargelsen, da det i 1954 kom frem, at han havde en udenom ægteskabelig affære med den gifte kvinde Guilia(!). Coppi og Guilia kom ud i et stormvejr af dimensioner i det katolske land, hvor Guilia blev sat i fængsel fire dage og hvor Coppi modtog et brev fra selveste paven med indirekte besked om at finde tilbage til hustruen Bruna.

Coppi dør en tidlig død i januar 1960 efter en rejse til Øvre Volta i Afrika sammen med en gruppe af andre cykelryttere, der alle bliver syge. Men mens en anden rytters franske læger med det samme stiller diagnosen malaria, så kommer Coppis læger aldrig frem til dette resultat. Og efter få uger dør ‘Il Campionissimo’ (champion of champions) i en alder af kun 40 år, da lægerne hele tiden kun har fokuseret på influenza og lign. som årsag til sygdommen. Dette fejlskøn er den dag i dag genstand for konspirationsteorier, som bogen også kommer ind på.

Bogen er særdeles velskrevet, gennemresearchet og især de detaljerede beskrivelser af særligt centrale etaper i touren, giroen eller andre løb er helt igennem ypperlig læsning. Ligesom at være der selv. Fotheringham er en respekteret britisk cykeljournalist, der kan sit kram. Han har været dybt nede i kilderne og har især nærlæst den italienske sportsavis La Gazetta dello sport. Men han har også været i Italien og besøge Coppis efterkommere og gamle holdkammerater. Det giver bogen en rigtig god tyngde og troværdighed. Han har desuden besøgt Coppis bosteder, gravsted og andre centrale steder. Og han bruger disse besøg som gode reportageelementer.

Ligesom Jørgen Leth er jeg en stor beundre og fan af Fausto Coppi, hvis navn har en nærmest overjordisk klang over sig. Derfor kan min anmeldelse måske virke lidt farvet, da emnet ubetinget falder i min smag. Men bogen er også god. Et grundigt og gennemarbejdet værk. Ikke noget hurtigt venstrehåndsarbejde, sådan som jeg synes mange danske biografier efterhånden har en tendens til at være. Personligt vil jeg altid være på udkig efter endnu mere information om Il Campionissimo, men bogen her sætter ligesom tingene på plads og kommer gennem hele hans liv i så mange detaljer, at man er klædt tilpas på til at kunne kalde sig Fausto Coppi-ekspert.

William Fotheringham: Fallen Angel – The passion of Fausto Coppi, Yellow Jersey Press, 2009. 283 sider.