Matt Rendell og Nicolas Cheetham: The official Tour de France : 1903-2004
Selvom TV2 har taget Jørgen Leth til nåde, så medvirker han nu til dags blot som tredjehjul i tv-stationens tour-transmissioner. En meget vidende ekspert, for ikke at sige orakel, som man desværre kun stiller om til for korte analyser fra målområdet. Ikke noget med at høre ham sidde og filosofere for åben mikrofon under en seks timer lang transmission af en bjergetape, som i de gode gamle Mader/Leth-dage.
Rolf Sørensens “hands on”-erfaring fra de franske landevej er fin, men Ritter og Rolf er og bliver historieløse knejte. I år bedst illustreret ved enkeltstarten i vinbyen Bordeaux på tourens næstsidste dag. Da helikopteren cirklede over de sydfranske vinmarker og tilhørende vinslotte, lød Rolf Sørensens kommentar således: “Ja, der er mange vingårde her på egnen”(!!!). Jørgen Leth havde uden tvivl kunne give en præcis beskrivelse af vinene fra lige netop det vinslot, som var i billedet.
Navne som Coppi, Bahamontes, Zootemelk, Hinault, Lemond og Delgado er der også meget langt mellem i Ritter og Rolfs kommentering. Derfor er det godt, at man med denne bog i hånden kan blive sin egen sofatour-kommentator, uden dog at kunne nå Jørgen Leth til sokkeholderne. For denne officielle tourhistoriebog indeholder ingen kulinariske detaljer. Det er derimod et supernyttigt værktøj for den lille tourkommentator til at give en selv og de, der måtte sidde ved siden af i sofaen, mere end blot Ritters beskrivelser af hvad der sker lige nu og Rolfs fortællinger om næste sving.
Den historiske ballast som er indbegrebet af Tour de France kan denne bog levere. Her er et udførligt kapitel for hvert år med beskrivelse af løbets udvikling og specifikke begivenheder på centrale etaper. For feinschmeckere er der også for hvert år et lille skema med etapernes start- og målbyer, længde og vindere. Her er det værd at bemærke, at nutidens løbsdistancer på 150 – 220 km. om dagen er det rene barnemad i forhold til især mellemkrigsårene, hvor alle etaper i flere år var over 300 km og hvor en etape på 486 km. var på programmet igennem flere år. Det skal dog bemærkes, at man dengang ofte kun kørte hver anden dag. Til gengæld kunne løbsstart sagtens være kl. 4 om morgenen.
For cykelelskere som undertegnede er den officielle tourhistoriebog naturligvis et overflødighedshorn af anekdoter, uundværlig viden, melankoli og gode minder. Hvem husker ikke Greg Lemonds otte sekunders sejr over Laurent Fignon i 1989? Men også for folk med et mere almindeligt forhold til det franske cykelløb er bogen værd at kaste sig over, hvis man vil bare en anelse dybere ned i denne verdens største sportsbegivenhed end TV2 kan levere.
Bogen er et opslagsværk, som ikke nødvendigvis skal læses fra ende til anden. Man kan i stedet hoppe rundt og lade blikket slå ned på interessante år og perioder. De helt uhyre rammer før 2. verdenskrig, rivaliseringen mellem Coppi og Bartali eller mellem Ocana og Merckx eller Riis’ sejr over Indurain og hans fem år lange regime er bare nogle af de emner, som der er mulighed for at følge til dørs og blive klogere på.
Joakim Jakobsens 704-sider lange bibel, Le Tour, er den danske pendant. Og det var da også i denne bogs litteraturliste at jeg fandt dette værk. De to bøger ligner hinanden på den måde, at de begge går slavisk frem år for år. Ikke som Jørgen Leths “Den gule trøje i de høje bjerge“, hvor han hopper rundt mellem begivenhederne gennem 25 års tour. Men Jakobsens værk og denne supplerer hinanden godt. Joakim Jakobsens bog kalder på at blive læst ud i én køre, da der mere er tale om én lang fortælling, mens denne bog som nævnt er et opslagsværk, hvor man kan slå ned på det år man finder interessant.
Bogen lever til fulde op til sit navn som den officielle tourhistorie. Den giver et godt overblik og gode detaljerede beskrivelser af de enkelte års løb. Men når man favner så bredt, er der naturligvis også grænser for hvor detaljeret man kan blive. Den er et godt udgangspunkt for at kunne drage historiske paralleller mellem nutidige begivenheder på skærmen og fortidens dueller og dramaer. Men hvis man vil vide mere om enkelte ryttere eller specifikke etaper i et særligt år, kommer bogen naturligvis til kort. Når det er sagt, så den et naturligt “must read” for den passionerede tour-seer.
Matt Rendell og Nicolas Cheetham: The official Tour de France : 1903-2004. 2004.
[…] at få det store overblik over de store etape- såvel som endagsløb. Derefter zoomede jeg ind på Tour de France og dette vidunderlige løbs storslåede historie. Nu er tiden så kommet til løbets kongeetape, […]