// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Gustav Meyrink: Den violette død
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fantasy, Gys, Horror, klassiker, Noveller

Gustav Meyrink: Den violette død

Skrevet af den 31. august 2020 – 05:23Ingen kommentarer

Ofte siger forord mig ikke så meget. Jeg oplever det tit mere som blot en hyldest til forfatteren end som noget, der rent faktisk bidrager til læseoplevelsen. Det er dog noget helt andet i denne lille udgivelse. Der er et så fint forord, hvor forfatteren bliver fremvist i relation til samtiden og til stilen og temaerne i novellerne. Det hævede mine læseforventninger og gjorde mig endnu mere nysgerrig på at læse den lille novellesamling.

Titelnovellen, Den violette død, har en gotisk stemning og er sat i en fantasy-setting med en mørk stemning. VI møder det overnaturlige og det okkulte med en fornemmelse af noget dystert og virkelighedsfjernt. Den engelsk sir Roger Thornton og Hans tjener, Pompejus Jaburek, drager til en mystisk egn af Himalaya for at undersøge rygterne om en særlig tibetansk stamme med sataniske og magiske kræfter. Det rygtes ligeledes, at det, de har frembragt i mørket, vil forandre verden. Og det er netop, hvad der sker, da en af de indtrængende tager noget farligt med sig fra den tibetanske egn tilbage til Europa.

Man ser tydeligt Meyrinks foragt eller mistillid til især lægevidenskabelige autoriteter, som vi hører om i forordet. Læger bliver fremstillet arrogante, bedrevidende, og deres diagnoser og adfærd er mangelfulde eller uempatiske og kritisable.

Novellerne har et virkelig flot og levende sprog, der er fuldt af billedesprog og farverige formuleringer. Denne skrivestil kan indimellem virke tung for nogen, men jeg synes, han slipper ganske godt fra det. Og på samme tid er forløbene i novellerne konkret; historierne er nemlig korte, og der står ikke mere end højst nødvendigt.

Hele tiden er vi på vanviddets rand. Vi møder folk fra nervekliniker eller sindssygeanstalter, og vi befinder os på enten et forfaldent slot, gammel park med gamle ruiner eller noget helt andet. Der er en tydelig gotisk stil, som man blandt andet også oplever hos Edgar Allan Poe.

Hvis man kan lide gotisk litteratur, fine naturbeskrivelser og et smukt billedesprog, så er denne novellesamling lige noget. Historierne er dystre, fulde af mørke og velskrevne. Læs et par enkle noveller ad gangen, så ikke det bliver for tungt, og så har man glimrende underholdning til flere dage.

Gustav Meyrink: Den violette død og andre fortællinger. Oversat ved Eva Botofte. Det Poetiske Bureaus Forlag, juni 2020. 237 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.