// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ocean Vuong: Vi er kortvarigt smukke her på jorden
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Ocean Vuong: Vi er kortvarigt smukke her på jorden

Skrevet af den 12. maj 2020 – 07:47Ingen kommentarer

Vietnamkrigen er et amerikansk traume, der måske efterhånden er fortrængt en smule af det 21. århundredes udmattende og sejrsløse krigsindsats i Mellemøsten. Vietnam definerede en hel generation af amerikanere, men det er intet imod konsekvenserne for vietnameserne.

Lille Hund, bliver han kaldt, den vietnamesiske dreng, der bor i Connecticut med sin mor og mormor. De er kommet til USA i 90’erne, fordi mormor Lan under krigen havde et forhold til – og blev gift med – en amerikansk soldat. Men både Lille Hund, hans mormor og mor bærer på traumer og mørke skygger i sjælen.

Lille Hund forsøger at skrive sig ud af dem i et brev til sin mor. Som ikke kan læse. Brevet handler om familiens historie, fra Vietnams krigshelvede til den amerikanske opiodkrise fyrre år senere. Det handler om at finde sit eget fodfæste i tilværelsen og om den svære tilværelse som indvandrer, og den endnu sværere opgave at finde sig tilrette i et samfund, hvor man ikke passer ind. Men først og fremmest handler brevet om kærlighed mellem generationerne på tværs af kontinenter, krigserfaringer og levet liv.

Vi er kortvarigt smukke her på jorden er en nænsom men alligevel barsk beretning om krig og sorg, om rodløshed og alt det, der gør ondt i USA fra Vietnamkrigen og til i dag. Det er fortællingen om fattigdom og fordomme, om hvordan den amerikanske drøm for mange er blevet drømmen om at kunne gå på arbejde uden at forkrøble sig og om hvor svært det er at gøre sig fri fra fortiden.

Vi er kortvarigt smukke her på jorden er i øvrigt en storslået smuk titel – endnu bedre end den originale – og generelt har oversætter Caspar Eric leveret et pragtarbejde.

Ocean Vuong: Vi er kortvarigt smukke her på jorden. 278 sider, C & K Forlag. Oversat af Carpar Eric, udkommer 12. maj 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.