// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tom Malmquist: Al den luft, der omgiver os
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Tom Malmquist: Al den luft, der omgiver os

Skrevet af den 30. marts 2020 – 07:55Ingen kommentarer

“Jeg har lagt alt, hvad der har med mordet at gøre, i flyttekasser og forsøger også i tankerne at lægge Mikael bag mig. Det er svært og ret smertefuldt. Så mange år af mit liv er en uadskillelig del af hans død. En person jeg aldrig har mødt eller talt med, men som alligevel bor i mig.”

Tom Malmquist fik sit internationale gennembrud med debutromanen I hvert øjeblik er vi stadig i live. Den udkom på dansk i 2016 og er fremragende!

Han blev helt fortjent nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for den i 2016. I hvert øjeblik er vi stadig i live handler om kærlighed, tab, sorg og om livet. Han mistede sin højgravide kæreste til cancer og kom alene hjem fra hospitalet med datteren i favnen. Datteren lev taget ved kejsersnit før termin. Det er dagene op til fødslen og perioden efter, der er skildret i bogen I hvert øjeblik er vi stadig i live.

Vi hører en smule til forfatterens datter i denne den svære toér. Men det er egentlig ikke hende eller deres forhold, der er bogens omdrejningspunkt. Det er til gengæld mordet på en ung mand, der blev fundet i en grotte i 1991. Et mord forfatteren det meste af sit liv har været optaget af.

I 1991 blev en ung mand fundet i en grotte udenfor en forstad til Stockholm. Manden var Mikael K., en postarbejder og eneboer. Forfatteren kan huske mordet, da han selv voksede op i netop den forstad. Allerede som stor dreng var forfatteren optaget af mordet og som voksen har han gravet sig ned i arbejdet med at undersøge det brutale mord.

Man fornemmer det grundige og store research-arbejde forfatteren har lavet forud for bogens tilblivelse og jeg forstår godt lysten til at formidle så meget af det videre som muligt. Men der er for lange uinteressante afsnit med for mange detaljer, som ikke for alvor bliver brugt eller skaber fremdrift. Der er afskrifter af gamle afhøringer og af vidner, der blev interviewet af politiet. Og der er nyere interviews forfatteren selv har foretaget. Er man til true crime vil man formentlig føle sig hjemme, men for andre bliver det en tand for detaljeret med risiko for, at man mister fokus.

Til gengæld er det interessant læsning, når det handler om forfatterens opvækst, om forfatterens hverdagsliv med datteren, den lille pige som vi kender fra debutromanen og interessant læsning, når det handler om forfatterens forhold til faren. Det er nemlig også en roman, der skildrer forfatterens længsel efter at blive set af sin far. De (alt for få afsnit) er smukt skrevet, man mærker smerten og jeg havde gerne set en selvstændig roman alene om forfatters liv uden true crime fortællingen.

Tom Malmquist (f. 1978) er svensk digter og forfatter og tidligere ishockeyspiller.

Tom Malmquist, Al den luft, der omgiver os, Politikens forlag, Marts 2020, 290 sider, På dansk ved Rolf Stavnem.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.