// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Trine Tvede: Panterens øje
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Debutant, Fantasy, Roman, Ungdomsroman, Young adult

Trine Tvede: Panterens øje

Skrevet af den 19. februar 2020 – 05:58Ingen kommentarer

Trine Tvede debuterer her med Panterens øje, som er en YA-fantasy, der er letlæselig og fint fortalt.

Cassie mister sine forældre som lille. Hun og hendes forældre har været jagtet af Den Gamle i lang tid på grund af Panterens øje. Da han finder dem, ender forældrene med at ofre sig for at beskytte Cassie, der undslipper.
En del år senere møder vi Cassie på en magisk skole, hvor hun har svært ved at kontrollere sine enorme magiske kræfter. Hun kommer alvorligt på en prøve, da Den Gamle og hans spioner nærmer sig Cassie igen.

Aldersmæssigt er det måske ikke helt YA, eftersom hovedpersonen er 23 år gammel, men Cassie kæmper med identitetsproblemer, der typisk ses hos yngre teenager-hovedpersoner, og så kæmper hun også med at skulle forlige sig med at være “den udvalgte”; en ting, man ofte har set i YA-fantasy. Derudover foregår handlingen på en skole, så der er bestemt en YA-atmosfære i bogen.

Desuden har Panterens øje noget Harry Potter over sig, men alligevel ikke. Bogen er stadig sin egen. Der er dog motivet med det unge, magiske barn med en særlig fremtid foran sig, hvis forældre ofrer deres liv for at beskytte barnet mod den onde troldmand. Barnet kommer derefter i fosterpleje og bliver helt eller delvist opdraget på en magisk skole, indtil fjenden nærmer sig.

Det er en hurtig læst bog, der er lidt overfladisk til tider, også i forhold til plottet, og indimellem gør fortælleren lidt rigeligt ud af at holde læseren i hånden og understrege sammenhænge.

I denne bog synes jeg faktisk ikke, at det gør så meget. Selvom hovedpersonen er 23 år og har sex, så kan historien nemt appellere til de yngre læsere. Tempoet er højt, og vi bliver ført fint gennem tekst og handling, så teenagere i alle aldre vil kunne lade sig drage ind af denne tekst.

Den forbliver også loyal mod fantasygenren, og så gør den det ikke unødvendigt svært for sig selv ved at gå i dybden med magien, dens muligheder og dens brug. Igen så forholder den sig ganske overfladisk til flere elementer i teksten.

Derfor skal bogen også tages, for hvad den er: En hyggelig, kort fantasyfortælling, som primært henvender sig til de yngre læsere.

Trine Tvede: Panterens øje. Forlaget Mellemgaard, 2020. 95 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.