// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jeanette Varberg: Viking
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Jeanette Varberg: Viking

Skrevet af den 27. oktober 2019 – 07:53Én kommentar

Vikingetiden. En glorværdig del af vores (for)historie, en evig kilde til fascination og diskussion. I knap 300 år herskede skandinaviske skibe på havet, fra Lindisfarne blev røvet i 793 til normannerkongen William Erobreren slog den sidste vikingekonge ved Hastings i 1066. Således har vikingetiden været pænt indfattet af to fastlagte årstal, hvor Skandinavien for alvor var en magtfaktor.

Når man læser vikingetiden sådan, kommer det lidt til at virke som en spændende parentes i historien. En afgrænset periode, hvor Danmark kortvarigt var en stormagt, men som endte med at vi blev en integreret del af den europæiske kristendom. Sådan læser arkæologen Jeanette Varberg ikke vikingetiden, og tak for det! Med Viking bliver vikingetiden sat ind i et større perspektiv, der rækker sig langt ud over Danmarks grænser.

Når vikingerne kunne hærge og regere i det nordlige Europa (og mere til), så skyldtes det ikke kun gode skibe og tapre krigere. Det var selvfølgelig en konsekvens af den teknologiske udvikling og samfundsudviklingen både ude og hjemme. Det begyndte, som så meget andet, med Romerriget og dets fald, og de statsdannelser der opstod derefter. Riger voksede frem og gik under, og når interne stridigheder rev kristne kongedømmer fra hinanden, opstod et magttomrum, som driftige søfolk fra det hedenske Skandinavien snart stod klar til at udfylde.

I Viking hører vi ikke kun om vikingetiden, men også om optakten til og de langvarige konsekvenser af vikingetiden. Fra den danske jernalder til hele den europæiske historie. Vi hører om de mænd (og kvinder) der regerede ude og hjemme, om skibe, slag og storpolitik. Fra sagnkongerne til de konger og dronninger, der kan genfindes på runesten og i den nedskrevne historie. Ikke mindst religionen fylder, søfarten, geografien og de samfundsstrukturer, der gjorde det hele muligt.

Vi lærer hele tiden nyt om vikingetiden, først og fremmest takket være de mange nye arkæologiske fund. I Viking bliver det samlet op, med respekt for både de små detaljer og de store linjer.

Varberg er en dygtig formidler, der kan skrive så også ikke-fagfolk kan læse med – og blive klogere. Jeg har læst hendes tidligere bøger med stor glæde, og jeg er bestemt ikke skuffet over at læse Viking. Der skrives mange bøger om vikingerne, men jeg er ikke tidligere stødt på et værk, der på den måde sætter vikingetiden i en sammenhæng med ikke kun Skandinaviens historie, men også med den europæiske udvikling, der gik forud. Det var godt at få sat i perspektiv! Viking er en fornøjelse at læse og en fornøjelse at blive klog af.

Vi har tidligere anmeldt Mennesket har altid vandret af Jeanette Varberg samt første del af Historien om Danmark, som hun var medforfatter på.

Jeanette Varberg: Viking. 575 sider, Gyldendal. 2019

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.