// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Elena Ferrante: Forladte dage
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Elena Ferrante: Forladte dage

Skrevet af den 30. august 2019 – 06:45Ingen kommentarer

Forladte dage er en voldom klaustrofobisk roman, som jeg var vildt optaget af, meget begejstret for og samtidig blev direkte utilpas ved at læse!

Forladte dage er historien om kvinden Olga, der bliver forladt af sin mand. Tilbage i familiens lejlighed med to børn, en hund og en varm italiensk sommer, skrider hendes velordnede hverdag. Hun føler sig fanget, fastlåst og gradvist forvandles sorgen til galskab.

Hun fantaserer om at forlade sine børn. Truer med at slå dem ihjel. Råber af dem. Overfuser dem. Bliver usædvanlig ubehagelig. En virkelig skidt udgive af sig selv.

Får ikke betalt regninger. Skælder fremmede mennesker ud i telefonen. Bliver vulgær i sit sprog. Og tilbyder sin krop til en mand, som hun slet ikke begærer.

Hun bliver distret, opfarende, hysterisk, irritabel. Kort sagt hun er bundulykkelig og ramt af både sorg og krise. Forladt, forrådt og svigtet.

Kun den, der selv har prøvet at miste og at blive forladt vil kunne forstå, hvilke store kræfter, der er på spil og hvor vanviddet kan rase i en, hvor fysisk ondt det kan gøre og hvor meget man kan være ude af sig selv af smerte. Forfatteren skildrer det mesterligt og jeg fik ondt i maven undervejs.

Jeg tror, at jeg også kunne blive vanvittig, hvis min mand en dag forlod hjemmet, vores børn og mig, uden at se sig tilbage for at falde i favnen på en yngre kvinde. Som læser af romanen mærker man smerten, der fører til galskab. Det er eminemt skildret, Forladte dage er en fremragende roman.

Vi har anmeldt flere romaner af Elena Ferrante, du har formentlig også læst læst de meget populære romaner og ellers kan vi kun anbefale dig at gøre det. Her er link til anmeldelse af Besværende kærlighed,Det forsvundne barn, Dem der flygter, og dem der bliver, Historien om et nyt navn og Min geniale veninde.

Elena Ferrante, Forladte dage, C&K forlag / Politikens forlag, 205 sider, Udkommet på italiensk i 2002, denne danske version er udkommet i 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.