// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Elena Ferrante: Besværende kærlighed
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Elena Ferrante: Besværende kærlighed

Skrevet af den 21. marts 2017 – 07:19Én kommentar

Når en forfatter får et internationalt gennembrud får vi læsere ikke bare fornøjelsen af en oversættelse af gennembrudsromanen – vi får ofte også forfatterens tidligere bøger oversat. Og lige præcis så heldige er vi med Elena Ferrantes forfatterskab, der efter succesen med Napoli-kvartetten (Min geniale veninde, Historien om et nyt navn, Dem der flygter og dem der bliver, Det forsvundne barn) nu er ved at være fuldstændigt oversat til dansk.

Besværende kærlighed er Ferrantes debutroman fra 1992, og lad mig sige det med det samme: den står distancen, selv her 25 år efter den er skrevet.

Delia har et anstrengt forhold til sin familie, ikke mindst hendes far. Da hendes mor, Amalia, findes druknet under mystiske omstændigheder, må Delia begive sig bagud i familiens historie for at finde en forklaring. Det er et smertefuldt gensyn med en barndom fyldt med vold, svigt og fattigdom og en jagt på moderens hemmelige liv.

Man skal træde varsomt, når man træder ind i en Napoli-familie i et af byens fattigkvarterer, og Ferrante lægger ikke fingrene imellem. Mødrenes og fædrenes synder nedarves til deres børn, men også børnenes syndefald får konsekvenser for forældrene. Delias jagt fører hende igennem familiehistorien, til møde med mennesker der alle er tynget af deres familie og til et sted i hukommelsen, hun ellers havde låst forsvarligt af….

Besværende kærlighed gennemlever nogle af de temaer, vi også finder i Napoli-kvartetten, og allerede her ser man Ferrantes imponerende stilistiske niveau og ikke mindst hendes på en gang krasse, præcise og nærmest sorgfulde samfundskritik. Er det virkelig sådan, Italien vil være? Så fattig, så voldelig, så rå?

Derudover er det en meget fin skildring af det vanskelige forhold mellem en mor og en datter, der på en gang er symbiotisk og smukt og samtidig omklamrende og snærende. Besværende kærlighed når måske ikke helt niveauet fra Napoli-kvartetten, men derfor er det stadig en bevægende lille roman. Hvis man stadig har Ferrantes forfatterskab til gode, anbefaler jeg at starte her og læse Napoli-kvartetten bagefter.

Elene Ferrante: Besværende kærlighed. Oversat af Nina Gross, 202 sider. C&K Forlag, Marts 2017.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.