// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » August Strindberg: Ægteskab
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Noveller

August Strindberg: Ægteskab

Skrevet af den 4. maj 2019 – 07:36Ingen kommentarer

Strindberg er en af Sveriges kanoniserede forfattere, kendt for at være en af det sene 1800-tals store provokatører. Han er en af de forfattere, jeg har hørt om og ofte læst referencer til, men som jeg aldrig selv har haft anledning til at læse. Det har jeg heldigvis nu, takket være Turbines klassikerserie, der nu har udgivet novellesamlingen Ægteskab.

Igennem 12 noveller og et forord kredser Strindberg om ægteskabet, forholdet mellem mænd og kvinder, kønsdrift, ligestilling og seksualmoral. Her er novellen om den unge mand, der forsøger at undertvinge sin trang til kvinder. Her er historien om ægteskabet, der bliver knust af familiens indblanding. Her er fortællingen om hvordan økonomien truer ung lykke, og om hvordan en mand kan gå fra stamgæst på værtshus til sat bedsteborger…

Alle noveller er velskrevne i virkelig interessant sprog (godt oversat af Karen Fastrup), og selvom det i dag kan være svært at forstå, at Ægteskab kunne udløse en retssag, og der stadig skarpe meninger at komme efter.

Ægteskab er en novellesamling med bid og vid. Man behøver bestemt ikke være enig med Strindberg for at sætte pris på temaer og sprog, og selvom meget har ændret sig på de mere end 100 år siden novellesamlingen udkom, er nogle af diskussionerne om kvindernes stilling i samfundet alligevel bizart vedkommende.

Der er en grund til, at Strindberg er en klassiker, og Ægteskab er et godt sted at begynde i hans forfatterskab.

August Strindberg: Ægteskab. 214 sider, Turbine. Oversat af Karen Fastrup, 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.