// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peter Mouritzen: Panternatten
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Børnebog, Fantasy, Gys, Noveller

Peter Mouritzen: Panternatten

Skrevet af den 6. december 2018 – 06:10Ingen kommentarer

Panternatten er en novellesamling med meget korte noveller af Peter Mouritzen. Han debuterede i 1969 og har en lang række udgivelser bag sig med gys for både børn og voksne.

Der er gys, men bogen er ikke udpræget uhyggelig. Uhyggen i disse historier ligger i, hvor virkelig frygten og sorgen er i børnene, i os alle, og hvordan de kan skade os.

Mouritzen leger med ord og ordspil, og han leger med virkeligheden og fantasien. Det ser vi f.eks. i titelnovellen, Panternatten, som fortæller om en lille dreng, der keder sig rigtig meget i sin hverdag, så han forestiller sig, at han er en panter om natten, der jæger. Han frygter den dag, hans panter- og menneskeform smelter sammen til en panter, og at menneskene så vil jage og dræbe ham, men så kan han bare genopstå igen. Eller er han virkelig en formskifter, der udtrykker sin sande natur som panter om natten?

Og så er der En glad pige, hvor en pige er så fuld af glæde, at hun er bange for, om hun er for glad, og om hun vil miste sin glæde.

Samtidig – ikke helt ulige Disneys tegnefilm og mange andre succesfulde produktioner – gemmer der sig under den børnevenlige humor og børnegyset lag med virkelige hverdagstemaer og mere voksenhumor, der netop gør bogen velegnet til flere alderstrin.

Der er en meget seriøs fortælling, Maskedans, hvor alle i familien går rundt med masker for at skjule forandringerne for både barnet og hinanden. Barnet har gennemskuet det (naturligvis), men går med på legen i frygt for et værre scenarie. Den er både aktuel og alvorlig, og den er leveret i børnehøjde.

Min 10-årige søn var begejstret for bogen. Han fandt mange af historierne spændende eller sjove. Han fremhævede Vandskræk som eksempel, der handler om en dreng, som er glad for havet, men er bange for vand. Med hans ord, så var der nogle af historierne, han ville ønske, var længere. Det må jo være et godt tegn, når læseren sidder tilbage og vil have mere.

Panternatten er underholdende og særdeles velegnet for børn og unge fra omkring ni år, og voksne tager heller ikke skade af at læse den. Det er gode små indspark, og de fænger, for der står som nævnt meget på og mellem linjerne.

Peter Mouritzen: Panternatten. Jensen & Dalgaard, 2018. 87 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.