// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Haruki Murakami: Mordet på kommandanten bind II
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Haruki Murakami: Mordet på kommandanten bind II

Skrevet af den 7. november 2018 – 07:45Ingen kommentarer

Et mesterværk! Haruki Murakami er en af vor tids allerbedste forfattere, og med Mordet på kommandanten viser han i overlegen stil hvorfor i en fantasi over kunst, kærlighed og vores spinkle opfattelse af virkeligheden.

Allerede i bind 1 mødte vi vores navnløse fortæller, en kunstmaler, der efter en skilsmisse har fundet et midlertidigt hjem i et hus, der har været beboet af en berømt maler. Her finder han et ukendt maleri af den tidligere ejer, der viser en japansk udgave af den berømte scene fra Don Juan, hvor kommandanten bliver myrdet. Kort efter begynder mærkelige ting at ske – han hører bjælder ved nattetide, et af maleriets figurer materialiserer sig for ham og besynderlige personer dukker op i hans liv.

Her i bind 2 er kunstmaleren i gang med at male en 13-årig piges portræt, men det er vanskeligt for ham at få de på en gang hverdagsagtige og alligevel meget mystiske hændelser til at give mening. Hans hverdag er udadtil præget af stor ro og regelmæssighed, men hele tiden flagrer mærkværdige mennesker rundt i periferien af hans liv – den 13-årige pige, hendes faster, rigmanden der måske er pigens far og malerens gifte elskerinde. Derudover plages han dels af drømme om sin eks-kone og af minder om sin afdøde søster.
En dag forsvinder pigen, og vores fortæller opsøger husets tidligere ejer for at finde forbindelsen mellem maleriet af mordet på kommandanten, bjælderne, pigens forsvinden og kommandanten selv.

Har begivenhederne mon noget at gøre med et attentat, der omfattede husets tidligere ejer i Wien i 1938?
Mordet på kommandanten er Murakami, når han er allerbedst. Et menneske lever et tilsyneladende helt almindeligt hverdagsliv, men så opstår der små ridser i virkeligheden, og skellet mellem drøm og vågen udviskes. Ideer og metaforer tager fysisk form, og fortælleren må finde mening i det hele – og i sit eget liv.

Mordet på kommandanten er en typisk Murakami-bog, men alligevel lettere tilgængelig end mange af hans øvrige værker (synes jeg). Det er derfor også et godt sted at starte, hvis man ikke tidligere har læst Murakami – men man skal naturligvis begynde med bind 1.

Murakami nævnes ofte som en af favoritterne til den skandaleramte Nobelpris i litteratur, og hans kandidatur til prisen er bestemt ikke blevet svækket af Mordet på kommandanten.

Haruki Murakami: Mordet på kommandanten, bind 2. 448 sider, Klim. Oversat af Mette Holm, udkommer 7. november 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.