// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kira Dreyer Messell: Skibbruden – og andre fortællinger om udødelighed
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Eventyr, Fortællinger, Noveller

Kira Dreyer Messell: Skibbruden – og andre fortællinger om udødelighed

Skrevet af den 24. oktober 2018 – 18:45Ingen kommentarer

Det er ikke overraskende at erfare, når man har læst Skibbruden, at Kira Dreyer Messell har været vidt omkring. Hun er født og opvokset i Danmark, har levet flere år i Asien og bor nu i Tyskland. Det afspejles tydeligt i novellesamlingen, hendes debut, at der er et forudgående kendskab og en forståelse for kulturen i de forskellige lande.

Der er flere ting, som jeg bed mærke i, da jeg læste denne bog. Det er det interkulturelle møde, som er det centrale i bogen. Hver eneste novelle repræsenterer et møde mellem kulturer, hvor europæiske eventyr og myter møder asiatiske traditioner og overtro. En søgen efter og en indre kamp for identitet er et gennemgående tema, der fylder meget; i nogle noveller er det mere direkte end i andre.

Når der nu er tale om eventyr og magi, så er det også nærliggende at nævne, at der foregår en fortryllelse af protagonisterne. De bliver draget ind i magiens og det overnaturliges verden, hvor de bliver gjort til objekter, der er underlagt andres viljer, og hvor de søger mod en frigørelse.

Ved et spøjst tilfælde overhørte jeg Når du ser et stjerneskud, da jeg startede på novellen Krakelering. Plottet ligger nemlig tæt op ad Pinocchio, tilsat en omgang burmesisk charme. Her møder vi en trædukke, som ligesom Pinocchio har svært ved at tolke etik og moral, men som ulig Pinocchio er en shamanistisk ånd med overnaturlige kræfter.

Jeg vil ikke gå i dybden med alle novellerne, men jeg synes, at de hver for sig er ganske interessante, og ja, nærmest fortryllende faktisk.

Det er hovedsageligt beskrivelser og erindringer, der dominerer novellerne. Der skiftes jævnligt i tid, hvor protagonisten veksler mellem det narrative nu og det erindrende før. Det kan både trække tempoet så meget ud af en historie, at det bliver kedeligt, og det kan tilføje suspense og en lyst efter mere. Umiddelbart er det sidstnævnte, der gør sig gældende, men enkelte passager kan virke langtrukne.

Kira Dreyer Messell er med bogen nomineret til Bogforums debutantpris. Jeg anbefaler gerne bogen, for det er faktisk en elegant måde, hvorpå hun fletter alle dens elementer sammen. Men det er samtidig en novellesamling, hvor man kun læser en enkelt historie ad gangen.

Kira Dreyer Messell: Skibbruden – og andre fortællinger om udødelighed. Forlaget Spring, 2018. 196 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.