// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kari Hotakainen: Hjemmefronten
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kari Hotakainen: Hjemmefronten

Skrevet af den 2. september 2018 – 07:35Ingen kommentarer

Det er ikke nemt at være Matti. Nu har han gået her i alle årene og kæmpet på hjemmefronten, fordi kvinderne skulle frigøre sig. Han har lavet mad og vasket tøj og passet barn. Han er – faktisk – at sammenligne med frontkæmperne, generationerne før ham, der har kæmpet i krigen for Finlands frihed. Og så alligevel sker det, at hans kone Helena går fra ham og tager datteren med. Bare fordi han kom til at slå hende en enkelt gang. Spørger man Matti selv, så er det en vild overreaktion, for havde hun ikke også langet ud efter ham med sine ord?

Helena er nu ikke til sinds at komme tilbage, og myndighederne tager også det lille slag lidt mere alvorligt end Matti gør. Så han laver en ny plan. Helena har altid ønsket sig et hus, så nu vil Matti skaffe penge til et hus, og så vil hun ganske givet komme tilbage til ham. Der er bare et problem: penge. Så Matti går i gang med at tjene penge på intimmassage og hælervarer indtil ham har penge nok til at komme med fordelagtige tilbud på de huse, der er til salg. Kontant.

Desværre for Matti virker ejendomsmæglere og hussælgere lige så utilbøjelige til at tage Mattis tilbud for gode – og lovlige – varer, som Helena er. Og så må man jo gribe til anderledes drastiske metoder, for som man kan læse i parcelhusejernes blad Græsplænen, bor sunde mennesker altså i hus.

Hjemmefronten er kulsort finsk satire om den moderne mands manglende evne til at finde sin plads i et samfund, der har ændret sig. Matti forstår ikke verden, og verden forstår ikke Matti. I Hjemmefronten får han følgeskab af den ene mere mærkelige karakter efter den anden, der sammen og hver for sig forsøger at komme overens med livet og dets besynderligheder. Imens smuldrer forsvaret af hjemmefronten, for langsomt men sikkert tager tvangstankerne over for stakkels Matti.

Jeg synes, at Kari Hotakainens bøger er lidt svingende, men Hjemmefronten er en af de absolut bedre, og vandt da også Nordisk Råds Litteraturpris. Vi har derudover anmeldt Åndehul, Naturens Lov og Isaak-katedralen.

Kari Hotakainen: Hjemmefronten. Gyldendal, 217 sider. Oversat af Helena Idström, 2004

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.