// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Efter fødslen – Lige under overfalden 12
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller, Science fiction

Efter fødslen – Lige under overfalden 12

Skrevet af den 27. januar 2018 – 06:45Én kommentar

Denne serie af antologier startede i 2007 og udgives årligt med et udvalg af ny, dansk science fiction. Denne udgave har 30 noveller af forskellige forfattere, og man kan roligt sige, at stilen er varieret. Det er helt klart også en af forcerne ved denne bog. Den viser os, at sci-fi er så meget mere end Star Wars og Hunger Games. Når det er sagt, så bliver vi da heller ikke snydt for den type historier.

Flere af novellerne handler om rumrejser eller ruminvasioner. I En invasiv art hører vi fra begge sider af en fatal invasion, hvor dagbogsnotater beretter om den sidste frygtindgydende tid, inden undergangen er fuldbyrdet. Vi møder levende klatter, der har en forkærlighed for katte, næste generation af dating med algoritmer, som optimerer match, og vi tager på udgravningsmissioner på fremmede planter.

En af mine bedste læseoplevelser er novellen Du er vågen. Det var virkelig et nostalgisk flashback til mine unge teenageår, hvor jeg læste adventureromaner, hvori man skulle igennem en labyrint af kapitler ved at foretage valg undervejs og vælge, hvilket kapitel man skiftede til.

I sci-fi ser vi ofte et dystopisk samfund, der kræver frelse på den ene eller anden måde, eller vi møder en stærk samfundskritik, som gerne er aktuel og temaspecifik. Du er vågen falder faktisk lidt ind i begge scenarier, da protagonisten er sendt tilbage i tiden for at stoppe udfaldet af et valg, som vil lægge verden i ruiner. Med de seneste års politisk uro og højtprofilerede valg virker det ikke komplet utænkeligt.

I Flygtningen har vi noget nær samme tema, minus tidsrejsen, med en forestående, politisk begivenhed, her er det en afgørende afstemning, som vil få enorme følger fremover – for flygtningene altså.

Det gode ved sådan en antologi er også, at man kan hoppe og springe efter behag, man kan læse én novelle eller otte i træk, og man vil ikke miste nogen større helhed. Derfor gør det heller ikke så meget, hvis enkelte noveller rammer ved siden af, og her var der en enkelt eller to, som jeg gerne havde været foruden. Men det ødelægger intet ved læseoplevelsen af de 28 andre noveller.

Dette er en serie af antologier, som jeg godt kan anbefale alle science fictionfans at læse og fremadrettet at følge med i.

Efter fødslen – Lige under overfladen 12, 2017, Science Fiction Cirklen, 461 sider.

Én kommentar »

  • […] Samme anmelder har også kigget på det forrige indslag i serien, og den anmeldelse tror jeg aldrig, at jeg har fået linket til, så her er den:Bogblogger: Efter fødslen – Lige under overfladen 12 […]

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.