// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Amdi Silvestri: Fast arbejde
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Amdi Silvestri: Fast arbejde

Skrevet af den 20. december 2017 – 07:53Ingen kommentarer

Man kan sige mange gode ting om denne novellesamling, og det vil jeg også forsøge at gøre. Amdi Silvestri har de seneste ni års tid medvirket i over 50 antologier, og i denne novelleopsamling får man da også fornemmelsen af, at hans stil og evner breder sig vidt ud.
Efter hver novelle er der en tekstside, der forklarer lidt om novellens tilblivelse. Jeg ved ikke helt, hvad jeg synes om det; men jo, det kan da være meget rart med et lille indspark af insiderviden, og det generer mig da også mindre hver gang.

Noget af det, som Silvestri er god til, er at få det overnaturlige til at virke naturligt i en ellers normal verden. Det ses tydeligt i alle novellerne, hvor nogle har en højere grad af absurditet end andre.

Den første novelle deler navn med samlingen, Fast arbejde, og det er den eneste, som ikke er udgivet tidligere. En ung mand bliver kidnappet fra jobcentret, hvor der alligevel ikke er noget håb for at finde et relevant eller tilfredsstillende job. Nu bliver han i stedet tvunget til at kæmpe for livet. En ekstremliggørelse af det statsligt påtrængende i at sende arbejdsløse i job i et ineffektivt system. En historie fuld af humor og vold; skøn kombination.

En anden novelle, der er værd at fremhæve, er Benspænd. Her møder vi Knokkelmanden Frederik, som ikke helt nyder den samme respekt som før i tiden. Især Skæbnen Wilhelm har en slags rivalisering kørende med Døden. Vi hører om, hvordan Døden blev snydt for at høste Viggo Konradsen og derefter hans forsøg på at rette op på det; og jeg har overhovedet ikke tal på alle de begreber, der bringes i spil som personificerede karakterer i plottet mod Døden.

Absurditet og humor leveret i en velskrevet indpakning, hvilket i øvrigt er et gentagende fænomen i samlingen. Men det er ikke kun sjov og ballade det hele, som for eksempel ses her i novellen, når Frederik kommer for at hente Takt og Tone, der er afgået ved døden på grund af menneskets utaknemmelighed og hensynsløshed.

Novellerne er som sagt meget forskellige; imellem deres sci-fi og fantasy er der både absurditet og samfundskommentarer i denne meget underholdende opsamling, som jeg vil anbefale de fleste at læse.

Og jo, så lader det til, at den kære A. Silvestri har en forkærlighed for Carlsbergs pilsnere.

Amdi Silvestri: Fast arbejde, 2017, Forlaget Calibat, 239 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.