// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kold krig – 33 fortællinger om Den Kolde Krigs bygninger og anlæg i Danmark, Færøerne og Grønland
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Samfund

Kold krig – 33 fortællinger om Den Kolde Krigs bygninger og anlæg i Danmark, Færøerne og Grønland

Skrevet af den 19. januar 2014 – 12:55Ingen kommentarer

For mange er den kolde krig historie – et fjernt overstået kapitel. Færdig, slut og farvel til den kolde krig med Berlinmurens fald i november 1989 og Sovjetunionens sammenbrud i 1991. Tilbage i det danske landskab er der efterladt en mængde anlæg over jorden og under jorden, hvis historie Kulturstyrelsen har ladet beskrive i bogen ”Kold Krig”.

”Kold Krig” er fortællingerne om bunkers, depoter, tårne, radarer, kaserner, øvelsesterræn, flyve- og flådestationer. Mange anlæg har tidligere været hemmelige, camouflerede og utilgængelige. Der er alt fra brutal betonarkitektur, til sindrige stålkonstruktioner og elementære elementbyggerier. Mange anlæg – deres udstyr og opgave – er beskrevet i bogen.

Det er lige fra den meget lille bunker med to stole under kommunekontoret til det atomsikre anlæg REGAN VEST i Rold Skov, hvorfra Danmark skulle regeres, hvis hovedstaden enten var for usikker eller måske udslettet. Der var plads til 350 personer i anlæggets 5.500 m2, som ligger 60 meter under en kalkbakke. Der er to kilometer gange, tunneller og skakte i REGAN VEST. Der er masser af fotos fra bunkeren, som kun kom i brug ved øvelser, som varede mellem otte og 14 dage. Bogen ”Danmarks dybeste hemmelighed” om REGAN VEST er tidligere anmeldt her på bogblogger.dk. Anlægget er indstillet til fredning.

For at give læserne et indblik i tiden (1945-2001), hvor den kolde krig blev udspillet, rummer bogen en række informative afsnit om alt fra NATO og Warszawa-pagten – Danmark som frontlinjestat, videre over værnepligt/militærnægtere, olieforsyningsanlæg op gennem Jylland, Civilforsvaret videre til Hjemmeværnet, en tur til Nordatlanten og Arktis. Kort, klart fortalt, opdelt i afsluttede afsnit. En god indføring i både steder og tidsånd.

Krige – også den kolde krig – har det med at kaste nye teknologier og produkter af sig. GPS, mobiltelefon, internet, laser, digitale kameraer, infrarøde kameraer og ikke mindst Yankie Bar, der blev udviklet af danske Toms Chokolade til den amerikanske hær i Europa i 1946. Yankie Bar erstattede Milky Way i de amerikanske feltrationer.

Det ligger nok uden for bogen Kold Krig´s rammer også at kortlægge og berette om de handlinger og aktiviteter af mere eller mindre idiotisk art, der blev truffet med baggrund i den kolde krig og i de dertil indrettede anlæg. Ikke de sædvanlige soldaterhistorier, men de forholdsordrer der skulle arbejdes ud fra i de mange bygningsværker.

Men et enkelt sted løftes sløret; i maj 1949 gav Krigsministeriet fortrolig besked til korttegnerne på Geodætisk Institut om, at militære anlæg og navne på de danske landkort simpelthen skulle neutraliseres og navne skulle udelades og vises med signaturer for almindelige bygninger, have, gartneri, skove eller landbrugsland.

Jeg vil vædde en hel flaske polsk eller russisk vodka på, at ”orange”, som fjenden under militære øvelser i min tid som værnepligtig (1965-1966) blev kaldt, at de med eller uden reviderede kort, var ganske bekendt med placeringerne. I bogen berettes også om det der officielt var turistudflugter i det danske landskab fra diverse attacherer ved østeuropæiske ambassader, men som dækkede over efterretningsvirksomhed.

”Kold Krig” er at anbefale. Rigtig meget. Som bog altså. Den kan bruges som opslagsværk eller til have at liggende på sofabordet til et kig en gang imellem eller som guide ud i landskabet på opdagelse efter de spor, som den kolde krig efterlod, hvis de stadig findes. Som barn så jeg først i 1950-erne beskyttelsesrum blive bygget i Kongens Have i København. Som voksen har jeg set dem blive fjernet. Det er en udvikling ingen kan være utilfredse med. ”Kold Krig” har et omfattende afsnit med litteraturhenvisninger og bilag for dem, som vil vide mere.

Og så blot en korrektion til omtalen af Sjælsmarks Kaserne nær Hørsholm. Vi var i 1965-1966 20 værnepligtige på stuer, der var beregnet til ti, og så var vi 40 mand, der skulle deles om tre brusere, som sjældent havde andet at byde på end koldt vand i rørene. Vi skulle jo hærdes. Der var kold krig udenfor.

Kold krig – 33 fortællinger om Den Kolde Krigs bygninger og anlæg i Danmark, Færøerne og Grønland. 215 sider. 2013. Bogen kan downloades gratis på www.kulturstyrelsen.dk
”Kold Krig” er udgivet i samarbejde med Forsvarsministeriet, Beredskabsstyrelsen, Forsvarets Bygnings- og Establissementstjeneste, Østsjællands Museum, Øhavsmuseet, Statens Forsvarshistoriske Museum, Ejby-bunkeren Oplevelsescenter Vestvolden, Færøernes Landsarkiv og Grønlands Nationalmuseum.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.