// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mikhail Gorbatjov: Min egen historie
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Politisk biografi

Mikhail Gorbatjov: Min egen historie

Skrevet af den 5. juni 2013 – 10:35Ingen kommentarer

Hvis man skal sætte ansigter på Den Kolde Krig, så er jeg sikker på, at mange af os, der voksede op i 1970’erne og 1980’erne, vil nævne Ronald Reagan og Mikhail Gorbatjov. Statslederne fra de to supermagter, USA og Sovjetunionen, er om noget symbolerne på den kolde krig.

Og man føler sig da også hensat til en svunden tid, så snart man læser første side i Gorbatjovs mammut-erindringer ”Min egen historie”.

Vi kommer med hele vejen fra opvæksten under fattige kår nær Stavropol i Kaukasus-regionen, videre gennem Kommunistpartiet til posten som landets øverste leder, over kuppet mod ham og frem til hans elskede kone Raisas død og tiden derefter. En dramatisk rejse, som Gorbatjov beskriver indlevende og detaljeret.

Undervejs deles der pæne ord ud til mange af de mennesker, som Gorbatjov har mødt på sin vej. Men de kradse ord om især Boris Jeltsin er de mest iøjnefaldende. Gorbatjov lægger ikke fingre imellem, men siger sin ærlige mening om Jeltsin og mange af de tidligere Sovjet-ledere.

”Min egen historie” er ikke en bog, man tager ned fra hylden, hvis man gerne vil have en hurtig og let indføring i Mikhail Gorbatjovs liv og levned. Det er for dem, der interesserer sig hardcore for Gorbatjov, Sovjetunionen under Den Kolde Krig og landets politiske system. Men gør man det, så får man til gengæld fuld valuta for pengene fra en ærlig, ligefrem og velskrivende Gorba.

Mikhail Gorbatjov: Min egen historie. Lindhardt & Ringhof. 2013. 552 sider (læst som e-bog).

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.