Jørgen-Frantz Jacobsen: Barbara
Den kvindelige erotik som urkraft. Gyldendal har genudgivet Jørgen-Frantz Jacobsens klassiker Barbara, og det giver nye generationer anledning til at stifte bekendtskab med ikke bare den utæmmelige Barbara, men også med præsten Poul, den svigefulde Gabriel, sorenskriveren, lagmanden og alle de andre medrivende skikkelser fra fortællingen om Thorshavn i 1700-tallet.
Barbara er en af de helt store kvindeskikkelser i dansk litteratur, også selvom hun aldrig selv helt kommer til orde i romanen. Det gør alle omkring hende til gengæld – og åh, hvor de har mange meninger om Barbara, der elsker så højt og vildt at hun brænder både sig selv og mændene op.
Da præsten Poul ankommer til Færøerne har Barbara allerede lagt to ægtemænd i graven. Alligevel er hun trods alles advarsler uimodståelig for den unge præst. Hun er livsglæde og erotik, øernes og naturens vildskab forklædt som kvinde.
Der er ikke ondt skabt i Barbara, alligevel går det galt. Da den unge Andreas Heide dukker op fra København, er hendes ægteskab beseglet. Det bliver et trekantsdrama for åbne døre i et lille, isoleret samfund, hvor man på én gang forstår og accepterer Barbara og på samme tid ikke kan rumme hendes fri kærlighed. Imens går mændene omkring hende i opløsning.
Barbara er en vidunderlig roman. Dels for portrættet af den unge kvinde med det ustyrlige hjerte og sensuelle væsen. Og dels for portrættet af de mange mennesker omkring Barbara i Thorshavn og på Vaagø og billede af Færøerne i 1700-tallet. Her er veninden, der kommer i uføre efter franske skibe har været på besøg i Thorshavn. Her er behjertede mennesker, der forsøger at hjælpe hende uden om fristelserne. Og her er den trælse, ambitiøse og hjerteløse fætter Gabriel, Barbaras triste modsætning.
Og så er der naturen, der sætter rammerne for menneskernes liv og gerning, fødsler og dødsfald, sejlads og troen på gud. Alt i en fantastisk roman, som ganske fortjent er en klassiker som bør læses af alle med bare den mindste smule læseglæde.
Jørgen-Frantz Jacobsen: Barbara. 322 sider, Gyldendal. Efterord af Maja Lucas, udkom 1. november 2024