// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Beatrice Salvioni: Krapyl
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Beatrice Salvioni: Krapyl

Skrevet af den 16. juni 2024 – 05:26Ingen kommentarer

Prisvindende italiensk debutroman! En imponerende god en af slagsen!

“Det er ikke let at skubbe en d√łd mand v√¶k, som ligger oven p√• en.”

Tolv√•rige Francesca er bogens fort√¶ller. Hun er velopdragen og fra en familie, der g√•r op i at piger skal v√¶re p√¶ne og stille, passe sin skole og en dag v√¶re klar til at blive gift med en mand. Francesca m√łder en dag pigen Maddalena. Hun er typen der leger ved floden med drenge, er beskidt i t√łjet og ikke lader sig kue af m√¶nd eller andres forventninger.

Krapyl (romanens titel) betyder p√łbel, udskud og hentyder til en “modbydelig og afskyv√¶kkende person”. Og det er pr√¶cist s√•dan de fleste voksne ser p√• pigen Maddalena. Hun er frygtet af de fleste, da ulykker og d√łdsfald flere gange har fundet sted i hendes n√¶rhed.

Romanen starter med at Francesca fors√łger at komme v√¶k fra den d√łde mand. Hvordan er hun havnet i den situation? Det er den fort√¶lling vi f√•r i denne fremragende, intense og sp√¶ndende roman, som tager l√¶seren p√• en tur, man ikke lige forventer.

Krapyl er en fascinerende roman, der kombinerer fort√¶llingen om udviklingen af pigernes venskab med tiden i det fascistiske og mandsdominerede styre i Italien i √•rene lige f√łr 2. Verdenskrig.

Det er en roman om frygt, magt og h√¶vn. Om mobning, ondskab og svigt. Men ogs√• en roman om venskaber, sammenhold og mod. Og s√• er det en roman om venskab p√• tv√¶rs af sociale skel og Francescas erfaring af at man kan t√¶nke, mene og leve p√• andre m√•der end det ens egen familie g√łr.

Skydække er en anden helt særlig roman om piger og deres specielle venskab. Den kom jeg til at tænke på under læsningen af Krapyl. Skydække foregår sommeren 2005 på Tenerife, mens skolerne har lukket og pigernes hverdag kredser om andet end skolearbejde.

Både Krapyl og Skydække er vanvittigt gode debutromaner, der begge får mine varmeste anbefalinger.

Beatrice Salvioni (f. 1995) er f√łdt i den norditalienske by Monza, cand.mag. i moderne filologi og skrivekunst.

Beatrice Salvioni, Krapyl, Gr√łnningen1, April 2024, Oversat af Lorens Juul Madsen, 250 sider

Der er lukket for kommentarer.