// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Niels Overgaard: Mere er aldrig nok
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Filosofi, Samfund

Niels Overgaard: Mere er aldrig nok

Skrevet af den 25. marts 2024 – 05:02Ingen kommentarer

Hvordan bliver man lykkelig? Et stort spørgsmål, som Niels Overgaard forsøger at få greb om i sin nyeste udgivelse ”Mere er aldrig nok”.

Med udgangspunkt i de fire kardinaldyder visdom, mod, mådehold og retfærdighed leder han efter svaret blandt Antikkens største tænkere.

Det kan, for nogle af os, virke relativt abstrakt og højtravende, men han lykkes godt med at formidle det forståeligt, blandt andet ved at inddrage sig selv og dele generøst ud af personlige livserfaringer – gode som dårlige – der er med til at gøre det håndgribeligt og tage det fra det teoretiske til det fysiske plan.

Og jeg må bare sige, at dét, han skriver, ræsonnerer enormt meget med mig.

Blandt andet anfægter han hele den computerspils-tilgang, vi har til livet; at vi skal gennemføre eksisterende niveau for at komme til det næste. At der er alt for lidt fokus på processen i livet og for meget på målet og destinationen. Et menneskeliv er summen af de handlinger, vi foretager os, ikke hvad vi opnår.

Og så hjælper det ikke med flugt. Du kan ikke løse dine problemer ved at søge mod nye himmelstrøg. Når problemerne er inde i dig, flytter de med dig. Derfor skal du finde lykken gennem den måde, du forholder dig til livet og dig selv på. Ikke ved at ændre dine ydre forhold. For selvom du ikke altid kan vælge de ydre omstændigheder i dit liv, så kan du altid vælge at acceptere dem og fokusere på noget andet.

Derudover er relationen til andre mennesker afgørende for din lykke. Og for at opnå gode, ægte relationer, er du nødt til at elske dig selv først. Det er nemlig fra en god relation til dig selv, at du kan udfylde din rolle i menneskelige fællesskaber. Har du det godt selv, har du nemlig ikke brug for at nedgøre andre, for at føle dig værdifuld. Så glem de transaktionelle relationer, hvor det handler om at få noget ud af hinanden. Relationer skal ikke være nyttebringende. Du gider ikke at være ham med ”Folkemødet-blikket”. Nysgerrig på, hvad det betyder? Læs side 212 og se dig selv i et helt andet lys herfra.

Og så husk dette: Lykken er subjektiv og kan ikke måles med objektive måleinstrumenter.

I virkeligheden er det hele utrolig banalt. Måske er det derfor, vi har svært ved at få greb om det? Det hjælper denne bog dig med. Niels Overgaard skriver godt, det flyder og du er underholdt, samtidig med han efterlader dig eftertænksom og måske endda klogere.

Se at få den læst og bliv klogere på, hvad de gamle filosoffer kan lære dig om det moderne liv. Bogens budskaber har brug for at komme ud i verden. Og du har måske brug for at rekalibrere dit nok i stedet for at jagte mere.

Niels Overgaard er også forfatter til bestselleren ”Det hele handler ikke om dig”.

Niels Overgaard, Mere er aldrig nok, Gyldendal, marts 2024, 233 sider.

Der er lukket for kommentarer.