// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Niels Overgaard: Mere er aldrig nok
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Filosofi, Samfund

Niels Overgaard: Mere er aldrig nok

Skrevet af den 25. marts 2024 – 05:02Ingen kommentarer

Hvordan bliver man lykkelig? Et stort sp√łrgsm√•l, som Niels Overgaard fors√łger at f√• greb om i sin nyeste udgivelse ‚ÄĚMere er aldrig nok‚ÄĚ.

Med udgangspunkt i de fire kardinaldyder visdom, mod, m√•dehold og retf√¶rdighed leder han efter svaret blandt Antikkens st√łrste t√¶nkere.

Det kan, for nogle af os, virke relativt abstrakt og h√łjtravende, men han lykkes godt med at formidle det forst√•eligt, blandt andet ved at inddrage sig selv og dele gener√łst ud af personlige livserfaringer ‚Äď gode som d√•rlige – der er med til at g√łre det h√•ndgribeligt og tage det fra det teoretiske til det fysiske plan.

Og jeg må bare sige, at dét, han skriver, ræsonnerer enormt meget med mig.

Blandt andet anf√¶gter han hele den computerspils-tilgang, vi har til livet; at vi skal gennemf√łre eksisterende niveau for at komme til det n√¶ste. At der er alt for lidt fokus p√• processen i livet og for meget p√• m√•let og destinationen. Et menneskeliv er summen af de handlinger, vi foretager os, ikke hvad vi opn√•r.

Og s√• hj√¶lper det ikke med flugt. Du kan ikke l√łse dine problemer ved at s√łge mod nye himmelstr√łg. N√•r problemerne er inde i dig, flytter de med dig. Derfor skal du finde lykken gennem den m√•de, du forholder dig til livet og dig selv p√•. Ikke ved at √¶ndre dine ydre forhold. For selvom du ikke altid kan v√¶lge de ydre omst√¶ndigheder i dit liv, s√• kan du altid v√¶lge at acceptere dem og fokusere p√• noget andet.

Derudover er relationen til andre mennesker afg√łrende for din lykke. Og for at opn√• gode, √¶gte relationer, er du n√łdt til at elske dig selv f√łrst. Det er nemlig fra en god relation til dig selv, at du kan udfylde din rolle i menneskelige f√¶llesskaber. Har du det godt selv, har du nemlig ikke brug for at nedg√łre andre, for at f√łle dig v√¶rdifuld. S√• glem de transaktionelle relationer, hvor det handler om at f√• noget ud af hinanden. Relationer skal ikke v√¶re nyttebringende. Du gider ikke at v√¶re ham med ‚ÄĚFolkem√łdet-blikket‚ÄĚ. Nysgerrig p√•, hvad det betyder? L√¶s side 212 og se dig selv i et helt andet lys herfra.

Og så husk dette: Lykken er subjektiv og kan ikke måles med objektive måleinstrumenter.

I virkeligheden er det hele utrolig banalt. Måske er det derfor, vi har svært ved at få greb om det? Det hjælper denne bog dig med. Niels Overgaard skriver godt, det flyder og du er underholdt, samtidig med han efterlader dig eftertænksom og måske endda klogere.

Se at få den læst og bliv klogere på, hvad de gamle filosoffer kan lære dig om det moderne liv. Bogens budskaber har brug for at komme ud i verden. Og du har måske brug for at rekalibrere dit nok i stedet for at jagte mere.

Niels Overgaard er ogs√• forfatter til bestselleren ‚ÄĚDet hele handler ikke om dig‚ÄĚ.

Niels Overgaard, Mere er aldrig nok, Gyldendal, marts 2024, 233 sider.

Der er lukket for kommentarer.