// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Maud Simonnot: Fuglenes stund
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Maud Simonnot: Fuglenes stund

Skrevet af den 10. april 2024 – 05:39Ingen kommentarer

Det er et h√•rdt emne, franske Maud Simonnot, skriver om i ‚ÄôFuglenes stund‚Äô. B√łrn, der lever under forf√¶rdelige vilk√•r p√• et b√łrnehjem p√• Jersey lige efter Anden Verdenskrig. Forladt af for√¶ldre, overladt til sadistiske l√¶rere, forstandere og de st√¶rke √¶ldste b√łrn, som lader frustrationerne g√• ud over de yngre.

Men heldigvis har vi ikke at g√łre med en fort√¶lling, som pensler vold og ydmygelser ud for l√¶serens √łjne. Man ved det sker, men det er ikke det centrale, og der er ingen nem effektjagt. Tragedien ligger derfor mere mellem linjerne, som noget n√¶sten ufortalt, og det g√łr det s√• meget st√¶rkere. Samtidig er der smukke lyriske passager, hvor Lily, den ene af bogens hovedpersoner, dyrker fuglenes sang. Sammen med hemmelige m√łder med en eneboer p√• √łen holder det hende oppe og giver hende styrke til at beskytte og k√¶mpe for en lille dreng, som hun har knyttet sig t√¶t til.

Historien krydsklipper mellem handlingen p√• b√łrnehjemmet og s√• begivenheder 60 √•r senere hvor en fransk ornitolog kommer til √łen. Hun kigger naturligt nok p√• fugle, men hun ved noget. Hun er p√• udkig efter oplysninger om, hvad der skete dengang. Det viser sig, at hun har en relation, der g√•r tilbage til hjemmet, og m√•ske ogs√• til Lily.

Men det skal vise sig at v√¶re meget vanskeligt at finde nogle, som har lyst til at tale om b√łrnehjemmet. Der har v√¶ret unders√łgelser med politi, retsv√¶sen og medieinteresse tidligere, uden at noget blev bevist. Og s√•dan skal det blive ved med at v√¶re, mener √łboerne. Men det er en st√¶dig ornitolog, der er ankommet, og noget finder hun ud af.

Simonnot undg√•r sentimentalisme og overdreven f√łlsomhed og skriver i en direkte n√¶sten rapporterende stil. Det g√łr bogen endnu mere hjertegribende, og man kommer til at knuselske flere af personerne. Det er st√¶rkt gjort p√• kun 148 sider med p√¶n stor skrifttype og mange sider, hvor der kun er tekst p√• halvdelen. Romanens personer er fiktive, men der er b√•de i dokumentarfilm og b√łger p√•vist, at der foregik forf√¶rdelige ting p√• datidens b√łrnehjem.

Maud Simonnot blev i 2023 h√¶dret med en litter√¶r specialpris fra EU for sin roman, som er hendes f√łrste p√• dansk.

Maud Simonnot ’Fuglenes stund’. Holgers Forlag, 148 sider. Oversat af Mikael Arnbjerg. Marts 2024

Der er lukket for kommentarer.