// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars Bisgaard: Grevens Fejde
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Lars Bisgaard: Grevens Fejde

Skrevet af den 3. december 2023 – 07:58Ingen kommentarer

Den sidste danske borgerkrig. Det er snart 500 år siden, at grevens fejde trak sit blodige spor hen over Danmark. Det regnes traditionelt for Danmarks sidste borgerkrig, og konflikten er spundet i myternes skær.

Her rejste borgere og bønder sig mod overmagten. Her sad én konge fængslet, mens en anden slap sine brutale hærførere løs på byer og bondegårde. Her kæmpede katolikker og lutheraner med og mod hinanden – ikke så underligt, at der har været skrevet utallige faglitterære og skønlitterære bøger om Grevens fejde, og at mange har læst sin egen tids konflikter ind i fortiden, uanset om det handlede om religion, social ulighed eller national selvbestemmelse.

Grevens fejde har det hele, herunder en (i starten) succesfuld bondeopstand, byer der forsøgte at hævde sig med ny selvbevidsthed, storpolitik med international indblanding og ikke mindst reformationen hvor den katolske kirkes mere end 500 års indflydelse på Danmark forsvandt. Det var en tid hvor alle værdier så ud til at være kastet op i luften, og hvor loyaliteten – både over for gud og kejser – skiftede i takt med krigslykken.

Det ændrer dog ikke ved, at grevens fejde først og fremmest var en arvefølgestrid om retten til Danmarks og Norges troner. En strid der havde betydning for helt Nordeuropa, og som naboerne aktivt blandede sig i. Lars Bisgaard gennemgår kompetent og velskrivende forudsætningerne begivenhederne før, under og efter borgerkrigen.

Hvis man havde en lidt romantisk tilgang til konflikten som Skipper Clement og de undertryktes opstand mod overklassen, vil man måske blive ked af at se mange af sine forestillinger blive punkteret undervejs. Men hvis man bare gerne vil blive klogere på hvad der faktisk skete og hvad der drev de mange aktører, så er Bisgaards lille bog virkelig et godt sted at lære mere og få sat perspektiv på hvordan bønder, tømre og jyske knejte egentlig kæmpede i grevens fejde…

Bogblogger har tidligere anmeldt Lars Bisgaards biografi om Christian d. 2.

Grevens Fejde er treoghalvfjerdsindstyvende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling.

Lars Bisgaard: Grevens Fejde. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkom 12. oktober 2023

Der er lukket for kommentarer.