// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Pernille Skipper: Jeg har haft lyst til at sige det til mange før dig… rend mig.
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Feminisme, Samfund

Pernille Skipper: Jeg har haft lyst til at sige det til mange før dig… rend mig.

Skrevet af den 31. oktober 2023 – 04:36Ingen kommentarer

I 11 år befandt hun sig i magtens centrum som toppolitiker og fortæller her åbent om den ulige spillebane hun befandt sig på – udelukkende på grund af sit køn.

Selvom mange måske er trætte af denne debat, og der heldigvis er sket en positiv udvikling på området, så er vi ifølge forfatteren langt fra færdige med at tale om det. For der er fortsat ikke kun tale om én enkelt idiot her og der, der ikke kender grænserne. Der er tale om strukturel diskrimination af kvinder over en bred kam, og den skelnen italesætter Pernille Skipper på en nuanceret og letforståelig måde gennem bogen.

Gennem bogen deler hun ud af sine egne erfaringer og oplevelser med magtfulde mænd, der gennem tiden har udsat hende for sexistiske tilnærmelser eller benyttet sig af herskerteknikker for fx at reducere hendes indflydelse, herunder at usynliggøre eller latterliggøre hende, udelukkende fordi hun er kvinde.

Hun henviser løbende til undersøgelser, data og gengiver faktuelle hændelser, og man sidder som læser ikke tilbage med følelsen af, at der smøres tykt på eller hun ønsker at hævne sig, men hun er tydeligt indigneret, direkte og pissed off over alt dét, hun har skulle lægge skuldre til gennem årene. Og det forstår jeg virkelig godt.

Selvom det er en bog om køn og ligestilling, fornægter hendes politiske baggrund sig dog ikke helt. Så selvom pointen med et afsnit er, hvordan hun er blevet behandlet eller hvad hun har oplevet under en given forhandling, så sniger der sig gerne et “på grund af den grådige finanssektor” eller “det er vist kun CEPOS, der for alvor mener det” ind her og der.

Med bogen bruger Pernille Skipper sin sociale kapital til forhåbentlig at gøre verden bedre for de næste generationer af kvinder ved at insistere på at italesætte de barrierer, kvinder møder, i stedet for at indtage den position, som mange andre kvinder gør, nemlig ”hvis jeg kunne stå det igennem som kvinde, så må de næste også”.

Bogen er velskrevet, interessant og rummer selvfølgelig også en række anekdoter, der kan trække lidt ekstra eksponering til bogen, når vi skal gætte, hvem det var, der sagde eller gjorde hvad, men det tager ikke overhånd i forhold til de nuancerede betragtninger, hun gør sig og bogens gode formål.

Pernille Skipper: Jeg har haft lyst til at sige det til mange før dig… rend mig, Politikens forlag, september 2023, 240 sider.

Der er lukket for kommentarer.