// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Sven Regener: Berlin Blues – Herr Lehrmann
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sven Regener: Berlin Blues – Herr Lehrmann

Skrevet af den 28. august 2023 – 06:19Ingen kommentarer

Frank Lehmann bev√¶ger sig i bohememilj√łet i Berlinerbydelen Kreuzberg blandt talentl√łse kunstnere, dropouts og alkoholiserede eksistenser uden m√•l og med. Uvidende om, at en mur er lige ved at falde og verden ved at forandre sig. Det interesserer dem ikke. Og de er egentlig helst fri for, at der kommer andre i Kreuzberg end lige dem, der h√łrer til. De lever i et selvvalgt eksil, i mods√¶tning til dem p√• den anden side af muren, der er blevet tvunget til at leve bag l√•s og sl√•.

Frank st√•r dog overfor en skels√¶ttende begivenhed, idet hans 20‚Äôere er ved at rinde ud. Om kort tid bliver han 30, og gosh, forfald og alderdom lurer lige om hj√łrnet. Vennerne driller ham og tiltaler ham som Herr Lehmann ‚Äď bogens tyske titel.

Vi cruiser rundt med Frank og hans sk√¶ve venner. Alkohol spiller en vigtig rolle i kredsen, og da Frank ern√¶rer sig som bartender er der rigelige m√¶ngder √łl og whisky, som hj√¶lper med at fordrive tiden. Og t√łrrer et vandingshul ud, s√• er der rigeligt med alternative muligheder i kvarteret. Vi er ogs√• med i friluftsbad og p√• en lille tur til √ėstberlin.

Men konflikten og de storpolitiske begivenheder fylder ikke i bogen. Den er renset for politisk engagement og kunne foreg√• i adskillige byer verden over. Det er f√łrst p√• de sidste sider, at virkeligheden tr√¶nger sig p√•. P√• Franks 30-√•rs f√łdselsdag falder Berlinmuren til euforisk begejstring for √ėstberlinerne. I Kreuzberg derimod, tjoh, man noterer da, at der sker noget, og man kunne da godt tage et smut forbi en gr√¶nseovergang for at overv√¶re det. Men vildere er det alts√• heller ikke.

I markedsf√łringen af bogen i Danmark fremg√•r det, at bogen blev et k√¶mpehit, da den udkom i Tyskland i 2001, og den blev da ogs√• hurtigt filmatiseret. Som et portr√¶t af en lille bydel og afsondrede eksistenser st√•r den da ogs√• klart og med en god humoristisk undertone. Men der er ogs√• noget nedsl√•ende i skildringen af de forvirrede og apatiske karakterer, der bare flyder med, hvor str√łmmen nu f√łrer dem hen. Det er sv√¶rt at finde en at holde af, og det kan muligvis v√¶re en pointe, men det bliver tr√¶ttende.

Sven Regener: Berlin Blues. Forlaget Sort Kat, 269 sider. Oversat af Mai Odgaard Petersen og Mette Egerod, august 2023.

Der er lukket for kommentarer.