// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Christian Tolstrup Jensen: Sejren på Wembley
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Christian Tolstrup Jensen: Sejren på Wembley

Skrevet af den 10. november 2022 – 07:26Ingen kommentarer

Jeg har næsten ondt af Christian Tolstrup Jensen. Han er nemlig født i 1990, hvilket betyder at han næppe har nogen erindring om den magiske fodboldsommer 1992. Han skriver så medrivende og indsigtsfuldt om dansk fodboldshistorie, og så må det altså være ærgerligt at være født lige akkurat for sent til at den vanvittige jubelsommer!

Nuvel, nu er lige præcis historie jo et fag, hvor man har indsigt i ting der skete før man selv blev født, og især når det kommer til fodbold er det godt med nogen, der kan kombinere det kritiske blik og den store kærlighed til spillet. Og dét kan Tolstrup Jensen i den grad, og Sejren på Wembley er guf for historie- og fodboldinteresserede læsere inden VM i Qatar.

Den moderne fodboldsucces begyndte måske ikke nøjagtigt den dag i 1983 på Wembley, hvor Danmark slog fodboldstormagten England på hjemmebane, men lige præcis den sejr kom alligevel til at symbolisere dansk fodbolds genfødsel efter et par magre årtier, hvor DBU holdt krampagtigt fast i amatørbegrebet og dermed ikke bare forbød professionel fodbold i Danmark, men også forbød danske spillere at komme på landsholdet hvis de tegnede kontrakt med en udenlandsk klub.

Moderne fodbold kom ellers til Danmark allerede i 1888, hvor KB tog initiativ til den første (københavner)turnering. Det blev hurtigt en populær sport, der tiltrak tusinder og atter tusinder – både som aktive spillere på alle niveauer og som tilskuere. Generationer af danskere har siddet med ørerne klistret til radioen, øjnene stift rettet mod tv’et eller har stået på lægterne og heppet på deres yndlingshold eller på landsholdet selv, der er blevet til et nationalt symbol.

Vi er på fornavn eller kælenavn med de største spillere og en bog om dansk fodbold kunne nemt blive til en heltekåring af landsholdet gennem tiderne. Men heldigvis falder Tolstrup Jensen ikke i dén fælde. I stedet har han skrevet en gennemført interessant bog om udviklingen af fodboldspillet i Danmark med et kritisk blik på den rolle, DBU spillede i 60’erne og 70’erne. DBU’s konservatisme dengang efterlod ikke bare herrelandsholdet på amatørperronen men også totalt svigtede kvindefodbolden i en grad, at kvinderne først er ved at indhente det inden for de seneste år.

Det er en historie, der fortjener at blive fortalt – og fortjener at blive kendt af alle fodboldfans. Fodbold kan ikke løsrives fra det samfund, den er en del af. Det så vi dengang vi diskuterede, om spillet skulle være for sjov eller for penge, og det ser vi i dag, hvor vi diskuterer om Danmark overhovedet burde deltage i VM i diktaturstaten Qatar.

Der er mange historier at fortælle om dansk fodbold og de danske landshold. Jeg er imponeret over, hvor godt Sejren på Wembley kommer omkring fodboldhistorien på kun 100 sider. Jeg synes Tolstrup Jensen har valgt rigtigt ved at skære Sejren på Wembley til i stedet for at sprede sig over for meget på de få sider, som formatet tillader. Jeg synes også at Tolstrup Jensen skriver medrivende og sagligt, og jeg håber på flere fodboldhistoriebøger fra hans hånd, hvor han kan få flere vinkler med og formidle endnu mere sportshistorie – og indtil da vil jeg helt politisk ukorrekt bare glæde mig til VM i Qatar!

Sejren på Wembley er enogtresindstyvende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr. stykket.

Christian Tolstrup Jensen: Sejren på Wembley. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkom 13. oktober 2022

Der er lukket for kommentarer.