// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Emilia Hansen: Den danske soldat
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Krige, Roman

Emilia Hansen: Den danske soldat

Skrevet af den 13. august 2022 – 06:30Ingen kommentarer

Tag med tilbage til tiden for 2. Verdenskrig, hvor grusomheder i hverdagen afl√łses af altomfattende k√¶rlighed og problematikker i klare klasseskel. Emilia Hansen s√¶tter en fremragende scene, hvor hendes hovedpersoner, Lilly og Tim, f√•r lov at boltre sig.

Handlingen er ikke kompliceret. Lilly h√łrer til i overklassen og k√¶mper for at modst√• sin fars og stedmors √łnsker om at finde en god tysk mand og vandre roligt ind i rollen som husmor. Lilly vil nemlig v√¶re dyrl√¶ge.

Tim er af dansk familie, men faderen er loyal mod Tyskland, og i hjemmet m√• de kun tale tysk. Tim h√łrer til i den lavere klasse, men alligevel vil sk√¶bnen, at han bliver forelsket i Lilly. Mens Tim nu skal til fronten, m√• han og Lilly f√• deres k√¶rlighed til at leve ‚Äď og det er meget vanskeligt.

Emilia Hansen er en rigtig god fortæller. Og fremfor alt virker handlingen, hun sætter sin historie i, troværdig. Jo, den del af handlingen, der foregår på hjemmefronten, er nok lidt forudsigelig og en smule ’Barbara Cartland-agtig’, men det er faktisk ikke svært at forestille sig, at den sagtens kunne have udspillet sig sådan.

Handlingen fra fronten er derimod heftig og forholdsvis overraskende. Det anstrengte forhold mellem danske Tim og hans tyske Unterfeltwebel Bruno skaber faktisk mange vanvittige scener, som jeg ikke havde set komme.

Samlet betyder det faktisk, at jeg er meget underholdt. Og ikke nok med det. Jeg l√¶rte faktisk ogs√• noget om krigen, som jeg i min alder efterh√•nden troede, jeg vidste det meste om. Jeg var eksempelvis ikke klar over, hvor meget heste bet√łd for den tyske h√¶r.

Fort√¶llestilen er meget ordentlig ‚Äď selv i handlingens sorteste √łjeblikke. Det er lidt ligesom at h√łre skuespillerne tale i en gammel dansk film. Og det passer faktisk ganske godt ind og tager mig faktisk lidt med tilbage til en tid, jeg trods alt selv er for ung til at have oplevet. Det er med til at give trov√¶rdighed til historien. Og det kan jeg godt lide. Talen er ordentlig. For det var den oftere dengang. Derfor er tankerne ogs√• bedre og ‚Äď ja, m√•ske lidt mere uskyldsrene.

Misforst√• mig ikke, personerne i handlingen kan sagtens g√• til den ‚Äď p√• b√•de den ene og den anden m√•de. Men deres tanker er anderledes end i dag, fordi deres referenceramme er en helt anden end vores. Igen er det med til at skabe trov√¶rdighed.

Derfor vil jeg gentage: Tag med tilbage til denne tid, hvor Lilly, Tim, Bruno, Gerhard og alle de andre nok skal holde dig grundigt underholdt. Jeg har p√• fornemmelsen, at du vil opleve det samme som jeg, nemlig at du af b√łger af denne slags ikke √łnsker dig mere, end det du f√•r her.

Emilia Hansen: ‚ÄĚDen danske soldat‚ÄĚ, Forlaget Lindbak + Lindbak, 344 sider, udkom juni 2022.

Læs også:
Pernille Juhl: Sara & August
Martha Hall Kelly: Solsikkes√łstrene
Kate Quinn: Jægerinden

Der er lukket for kommentarer.