// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Emilia Hansen: Den danske soldat
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Krige, Roman

Emilia Hansen: Den danske soldat

Skrevet af den 13. august 2022 – 06:30Ingen kommentarer

Tag med tilbage til tiden for 2. Verdenskrig, hvor grusomheder i hverdagen afløses af altomfattende kærlighed og problematikker i klare klasseskel. Emilia Hansen sætter en fremragende scene, hvor hendes hovedpersoner, Lilly og Tim, får lov at boltre sig.

Handlingen er ikke kompliceret. Lilly hører til i overklassen og kæmper for at modstå sin fars og stedmors ønsker om at finde en god tysk mand og vandre roligt ind i rollen som husmor. Lilly vil nemlig være dyrlæge.

Tim er af dansk familie, men faderen er loyal mod Tyskland, og i hjemmet må de kun tale tysk. Tim hører til i den lavere klasse, men alligevel vil skæbnen, at han bliver forelsket i Lilly. Mens Tim nu skal til fronten, må han og Lilly få deres kærlighed til at leve – og det er meget vanskeligt.

Emilia Hansen er en rigtig god fortæller. Og fremfor alt virker handlingen, hun sætter sin historie i, troværdig. Jo, den del af handlingen, der foregår på hjemmefronten, er nok lidt forudsigelig og en smule ’Barbara Cartland-agtig’, men det er faktisk ikke svært at forestille sig, at den sagtens kunne have udspillet sig sådan.

Handlingen fra fronten er derimod heftig og forholdsvis overraskende. Det anstrengte forhold mellem danske Tim og hans tyske Unterfeltwebel Bruno skaber faktisk mange vanvittige scener, som jeg ikke havde set komme.

Samlet betyder det faktisk, at jeg er meget underholdt. Og ikke nok med det. Jeg lærte faktisk også noget om krigen, som jeg i min alder efterhånden troede, jeg vidste det meste om. Jeg var eksempelvis ikke klar over, hvor meget heste betød for den tyske hær.

Fortællestilen er meget ordentlig – selv i handlingens sorteste øjeblikke. Det er lidt ligesom at høre skuespillerne tale i en gammel dansk film. Og det passer faktisk ganske godt ind og tager mig faktisk lidt med tilbage til en tid, jeg trods alt selv er for ung til at have oplevet. Det er med til at give troværdighed til historien. Og det kan jeg godt lide. Talen er ordentlig. For det var den oftere dengang. Derfor er tankerne også bedre og – ja, måske lidt mere uskyldsrene.

Misforstå mig ikke, personerne i handlingen kan sagtens gå til den – på både den ene og den anden måde. Men deres tanker er anderledes end i dag, fordi deres referenceramme er en helt anden end vores. Igen er det med til at skabe troværdighed.

Derfor vil jeg gentage: Tag med tilbage til denne tid, hvor Lilly, Tim, Bruno, Gerhard og alle de andre nok skal holde dig grundigt underholdt. Jeg har på fornemmelsen, at du vil opleve det samme som jeg, nemlig at du af bøger af denne slags ikke ønsker dig mere, end det du får her.

Emilia Hansen: ”Den danske soldat”, Forlaget Lindbak + Lindbak, 344 sider, udkom juni 2022.

Læs også:
Pernille Juhl: Sara & August
Martha Hall Kelly: Solsikkesøstrene
Kate Quinn: Jægerinden

Der er lukket for kommentarer.