// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Gertrud Hellbrand: Dragoner
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Roman, Sp√¶nding, Thriller

Gertrud Hellbrand: Dragoner

Skrevet af den 27. august 2022 – 06:59Ingen kommentarer

Jeg er begyndt at tro, de i Sverige har en fabrik. Det er en helt s√¶rlig fabrik. Den producerer mennesker. Af begge k√łn. M√¶ndene bliver nogle af verdens bedste ishockeyspillere. Kvinderne bliver nogle af verdens bedste krimiforfattere.

Den seneste krimiforfatter hedder Gertrud Hellbrand. Og for ligesom ikke at st√• tilbage fra sine meds√łstre, s√• kaster hun sig naturligvis fra starten ud i en trilogi. ‚ÄĚDragoner‚ÄĚ er den f√łrste. Den anden, ‚ÄĚSvineskytten‚ÄĚ, er netop udkommet i Sverige.

Handlingen er ikke s√• bevidst dyster, som vi oplever i flere andre svenske krimier. Vi er i √ėstgotland, hvor Mira Westmans morfar er fundet d√łd i sit k√łkken. Mira er ikke glad for at skulle vende tilbage til sin barndomsby, Hedsbro, for at tage sig af det praktiske. Godt nok er hun vokset op her, men det var ogs√• herfra, hun flygtede til Malm√∂.

Umiddelbart ligner morfarens d√łd et h√¶ndeligt uheld. Han har simpelthen kigget lidt dybt i flasken og er faldet uheldigt. Men da Miras halvf√¶tter, Ville, ogs√• forsvinder, bliver hun mist√¶nksom. M√•ske var morfarens d√łd alligevel ikke et uheld?

Hellbrand skriver lidt mere intenst og moderne end flere af de √łvrige svenske kvindelige forfattere. Dialogen er meget n√¶r og personlig, og det er som om, vi kommer lidt t√¶ttere p√• figurerne. S√•dan havde jeg det i hvert fald, da jeg l√¶ste ‚ÄĚDragoner‚ÄĚ. Det er ikke hverken v√¶rre eller bedre end det, jeg har oplevet ved at l√¶se Hellbrands mange kolleger. Det er blot en betragtning.

Det n√¶re og intense bliver is√¶r brugt i dialogen mellem figurerne. Det er her, vi kommer et par skridt t√¶ttere p√•, end jeg plejer at opleve. Et par lag dybere. I tanker. I handlinger. I intimitet. For mig betyder det, at jeg kommer t√¶ttere p√• figurerne, og at jeg f√łler, jeg kender dem lidt bedre. Og det virker godt. Jeg er sikker p√•, at andre kan have det anstrengt med det. Men jeg kan egentlig godt lide det i en fort√¶lling, hvor vi ikke ved, hvem der er skyldig i hvad.

Selve handlingen er f√¶ngslende, og jeg kan godt forst√• de anmeldere, der har skrevet, at de l√¶ste ‚ÄĚDragoner‚ÄĚ i et hug. Det inviterer den til.

Gertrud Hellbrand: ‚ÄĚDragoner‚ÄĚ, Forlaget Gr√łnningen 1, 381 sider, oversat af Louise Ardenfelt Ravnild, udkom juni 2022.

Læs også:
Kristina Ohlsson: Stormvagt
Kristian Lundberg: Malm√łkrimierne 1-3
Ann Rosman: Fyrmesterens datter

Der er lukket for kommentarer.