// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Liv Nimand Duvå: Mødrenes hus
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Liv Nimand Duvå: Mødrenes hus

Skrevet af den 17. maj 2022 – 07:32Ingen kommentarer

Kæresteparret Rosa og Gilbert har planlagt deres kommende barns fødsel. Det skal foregå på en fødselsklinik og være naturligt uden smertestillende medicin. Måske i et bassin. Med en rolig jordemoder tilstede. Da fødslen går i gang og går i stå, bliver stort set intet som planlagt. Fødslen bliver lang. Lang. Lang. Hård og udmattende.

Mødrenes hus er både rasende, smuk, poetisk og uhyre kropslig. Jeg læste og læste. Blev næsten forpustet. Havde svært ved at slippe den fødende kvinde. Ville have hende igennem og ud på den anden side. Ud til moderskabet. Fed læseoplevelse. Vild. Voldsom. Våd. Meget troværdig! Skildringen af graviditet og fødsel vækkede genklang i mig. Og mange af tankerne og usikkerheden om alt det nye er også genkendeligt.

Nutiden (selve fødslen) og fortiden (livet før fødslen) flettes sammen i teksten og man må være lidt vågen for at orientere sig i tid og sted. På den måde kan læseren blive lettere forvirret – helt som en fødende kvinde kan blive det. Derudover er der afsnit af drømmende / hallucinerende karakter skabt af smerter og/eller morfin. Disse afsnit er fremhævet i mange andres læsninger og anmeldelser, som værende det stærke og gode i romanen. For mig var det bærende i romanen dog selve kraften i fødslen. Så selvom du ikke er til det drømmende og mere svævende i romaner, skal du ikke holde dig tilbage for at få en ganske særlig og vild læseoplevelse ved at læse Mødrenes hus.

Hver gang jeg læser om en fødsel i skønlitteraturen genbesøger jeg mine egne to vidt forskellige fødsler og for hver gang bliver jeg mindre alene om oplevelserne. Så tak til alle jer mødre, der skriver om de barske fødselsoplevelser. Det er i den grad en gave til os andre. Du kan læse om fødsler i fx Mit arbejde af Olga Ravn, Til min søster af Dy Plambeck og En dødsnat af Marie Bregendahl.

Forfatteren har selv indtalt lydbogen. Jeg har testlyttet nogle kapitler og det fungerer virkelig godt med hendes stemme og med tempoet i oplæsningen.

Liv Nimand Duvå (f. 1987) debuterede i 2017 med romanen Vi er vel helte, som hun modtog Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris for. Siden har hun udgivet romanen Rosenreglen, som jeg også var ret begejstret for, klik her, og som hun blev nomineret til Politikens litteraturpris for og digtet Jeg vil have en statsminister inspireret af digtet I want a President fra 192 af Zoe Leonard.

Liv Nimand Duvå, Mødrenes hus, Marts 2022, Gyldendal, 248 sider.

Der er lukket for kommentarer.