// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Morten Arnika Skydsgaard: Fra pest til corona
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Morten Arnika Skydsgaard: Fra pest til corona

Skrevet af den 4. december 2021 – 07:41Ingen kommentarer

Pest. Kolera. Kopper, polio, tuberkulose – og nu corona. Menneskeheden har igen og igen været ramt af epidemier. I Europa havde vi næsten glemt, hvordan det kunne være. Godt nok kom AIDS til i 1980erne, men HIV smitter trods alt ikke ved almindelige menneskelig kontakt, og SARS, Ebola og andre modbydeligheder holdt sig mestendels i andre verdensdele. Men så kom corona, og med den også et naturligt behov for at se tilbage på tidligere tiders epidemier og hvad de gjorde ved vores samfund.

Den sorte død er stadig den største katastrofe, og pesten fortsatte i flere århundreder med at komme på jævnlige besøg. Den ændrede samfundet, og tvang myndigheder til at forsøge sig med mere eller mindre virkningsfulde inddæmningsforsøg. Nogle gange lykkedes det at indføre karantænebestemmelser, og holde sygdommene nede eller helt væk; andre gange fandt menneskene på veje til at undgå reglerne og bragte smitte videre med katastrofale konsekvenser. Og så er der alle de foranstaltninger, der bare var virkningsløse fordi man ikke reelt vidste noget om bakterier, vira og smitteveje.

Interessant er også, hvordan sygdomme har ændret vores samfund og vores syn på hinanden. Mæslinger var med til at udrydde de oprindelige folk i Amerika. Kopper var en tilbagevendende trussel i århundreder indtil vaccinen blev opfundet – og gav os de første diskussioner om vaccinepligt, vaccinetvang og anti-vaxx’ere. Den spanske syge resulterede i lockdowns, mens hele samfundet ændrede sig efter at den sorte død havde lagt landsdele øde og pludselig medført en voldsom mangel på arbejdskraft.

Interessant i den forbindelse er ikke mindst, at så sent som i 1831 gav det næsten ingen omtale i hovedstadens aviser at en ukendt febersygdom hærgede bønderne på Sjælland. Mens bønderne døde i hobetal, var pressen og myndighederne mere optaget af truslen fra koleraen, der hærgede andre storbyer i Europa, men som ikke nåede København. Så lidt interesse havde man altså for bønderne, mens bekymringen om egen risiko fyldte mere. Tyve år senere nåede koleraen så København med frygtelige konsekvenser – det endte med tusindvis af døde og en kamp for indførelse af kloakering.

Og så er der coronaen, der altså har gjort os alle sammen til små amatørepidemologer og eksperter i vaccineproduktion, og med den fulgte interessen for også fortidens epidemier. Det har også forplantet sig i faglitteraturen, hvor blandt andre Poul Duedahl og Jeanette Varberg har skrevet om epidemier i Den fjerde rytter, og nu er der også kommet et bind i 100 danmarkshistorier om samme.

Det er velkomment og velskrevet af læge og historiker Morten Arnika Skydsgaard. Det er som resten af serien kun 100 sider, men trods de få sider når den ganske godt rundt om de vigtigste epidemier i danmarkshistorien. Det er en god indføring, og kan læses på en aften eller to – så hvis man gerne vil have en slags epidemier for begyndere, så man kan tale med til middagsselskaber, så er det virkelig en god bog. Får man appetit på mere, kan man kaste sig over Varberg eller Duedahls Den fjerde rytter eller Jakob Eberhardts Verdenshistoriens største epidemier, hvor man kan få emnet foldet ud. Eberhardts bog er faktisk fra 2017, men den er vist blevet genudgivet med et ekstra coronakapitel.

Fra pest til corona er halvtredsindstyvende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr. stykket.

Morten Arnika Skydsgaard: Fra pest til corona. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkom 11. november 2021

Der er lukket for kommentarer.