// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jakob Eberhardt: Verdenshistoriens største epidemier
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Videnskab

Jakob Eberhardt: Verdenshistoriens største epidemier

Skrevet af den 6. maj 2017 – 07:50Ingen kommentarer

Pest eller kolera? Kopper eller gul feber? AIDS, Tuberkulose eller polio? Verdenshistorien er rig på store epidemier, der har kostet millioner af menneskeliv og efterladt store landområder og byer nærmest øde. Jakob Eberhardt gennemgår ti af dem sagligt, men pædagogisk og med smitsom fortællerglæde. Plettyfus, Malaria og den spanske syge – vi møder dem allesammen.

Vi får en fin indføring i de enkelte sygdomme. Hvor stammer de fra? Hvordan er sygdomsforløbet? Hvornår og hvor mange mennesker har sygdommene ramt – og hvordan er det lykkes os at bekæmpe dem. De ti sygdomme har nemlig allesammen det til fælles, at selvom de (pånær kopper) stadig eksisterer, så er de ikke længere en alvorlig risiko for almindelige mennesker med adgang til lægevidenskab.

De enkelte sygdomme bliver suppleret med gode faktabokse og personlige fortællinger fra nogle af dem, der oplevede epidemierne. Her er beretninger fra både pestens London, fra koleraens København og fra en AIDS-ramt afrikansk landsby. Det er med til at gøre de uhyggelige, skræmmende facts nærværende.

Menneskehedens historie er historien om infektionssygdomme, men det er også historien om de kloge mænd og kvinder, der kæmpede for at pleje og behandle de syge, vaccinere, forebygge og udrydde de farlige bakterier, vira og parasitter. Det er historien om kampen for vacciner, for kloakering og for muligheder for at begrænse sygdommenes spredning. Der er mange helte, både de navngivne opfindere af medicin og vacciner, men også de anonyme læger og sygeplejersker, der med fare for eget liv behandlede og plejede epidemiernes mange ofre.

Det er desværre også historien om de snævre hensyn, der især i midten af 1800-tallet fik forhindret en effektiv sygdomsbekæmpelse. I København mente overpræsidenten for Magistraten for eksempel at kloakering var en krænkelse af ejendomsretten og privatlivets fred (sic)! Desuden var det dyrt, og det ville ejendomsbesidderne ikke betale. Konsekvensen blev koleraepidemien i 1853 med 4.737 døde. I Memphis i USA fik handelsmænd forhindret de karantæneregler, der skulle forhindre smittespredning under den gule feber. De mente, det ville skade deres forretning.

Verdenshistoriens største epidemier er en bog, man bliver klog af. Personligt havde jeg gerne set, at den havde været lidt længere, så man kunne komme endnu mere i dybden og få flere sygdomme med – hvor er mæslingerne? Spedalskheden? Men det er altså bare fordi, at bogen er så god, at jeg gerne vil have mere!

Jakob Eberhardt: Verdenshistoriens største epidemier. FADL’s forlag, 2016. 265 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.