// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Michael Søvsø: Danskerne i NHL – en liga for sig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Sport

Michael Søvsø: Danskerne i NHL – en liga for sig

Skrevet af den 26. april 2021 – 05:47Ingen kommentarer

Der er ikke mange i Danmark, der med rette kan stå som forfatter til en bog om ishockey, men Micael Søvsø er altså én af dem. Hans passion for ishockey stammer helt tilbage fra barndommen i Vojens, en ægte dansk ishockeyby. Og han har blandt andet som freelancer skrevet et hav af artikler om både dansk ishockey og den amerikanske liga, National Hockey League – eller forkortet NHL.

Søvsø starter lige med at give os historien om dansk ishockey lige fra begyndelsen da et udvalgt københavnsk hold spillede en kamp mod svenske Södertälje, på Peblingesøen i København. Svenskerne vandt 27-1.

Op til dagens ishockey laver Søvsø nogle nedslag, og vi møder nogle af de store profiler. Blandt andet får vi kendskab til Paul Popiel, der reelt blev den første danskfødte spiller i NHL, da han i 1965/1966-sæsonen brød igennem hos Boston Bruins på et tidspunkt, hvor der blot var seks hold i National Hockey League. Popiel var dog amerikansk statsborger, da han fik sit gennembrud i NHL.

Vi skal helt frem til vores tid – i hvert fald januar 2007 – før vi får vores første dansker på isen i NHL, da Frans Nielsen spiller sin første kamp for New York Islanders.

Når vi når til gennemgangen af de enkelte spillere, tager bogen en anden drejning. Den er mindre fortællende og bliver mere portrætterende – og ja, også lidt fanboy-agtig. For spillerne får lov til blot at tale ind i mikrofonen. Jeg ville i enkelte tilfælde måske gerne lidt længere ind under huden på menneskene bag navnet. Spillere som Frans Nielsen giver selv en del, mens det er Søvsø selv, der leverer mest af det ’dybe’, når han taler med en spiller som Mikkel Bødker. Men glæden ved at ’møde’ alle stjernerne overskygger det meste. Udover de to ovennævnte, får vi historier fra og om Jannik Hansen, Peter Regin, Lars Eller, Philip Larsen, Oliver Lauridsen, Nicklas Jensen, Frederik Andersen, Nikolaj Ehlers, Oliver Bjørkstrand, Patrick Russell, Joachim Blichfeld og Alexander True.

Et stor øjeblik er det naturligvis, når Lars Eller kan fortælle, hvordan det i 2018 var som den første danske nogensinde at løfte Stanley Cup-trofæet, da han med sine Washington Capitals slog Las Vegas Knights.

Alt i alt er dette en fanbog. Men vi stiller særlige krav til fanbøger, og det er, at der ikke må være fejl. Guderne skal vide, jeg selv har skrevet fejl i både artikler og anmeldelser. Men fanbøger er i en klasse for sig. Og derfor må jeg også – med al respekt i øvrigt til Michael Søvsø – påpege den fejl, der er i hans forord, hvor han i to omgange giver holdet fra Carolina navnet Panthers. Det er fuldstændig rigtigt, at Carolina har et hold, der hedder Panthers, men det er altså football. I hockey hedder de Hurricanes.

Nå, men Michael, det overlever vi nok alle sammen. Der er dæleme også mange sportsgrene med sjove klubnavne i de fleste byer, og en gang imellem går det galt for selv de bedste. Til gengæld er bogen velskrevet og underholdende, og har du som læser blot en smule interesse for en af de absolut bedste publikums-sportsgrene, der eksisterer, så vil du være vild med ”Danskerne i NHL – en liga for sig”.

Michael Søvsø: ”Danskerne i NHL – En liga for sig”, Forlaget Lindhardt og Ringhof, 344 sider, udkom februar 2021.

Læs også:
Dennis Ritter og Chris Anker Sørensen: Verdens 100 bedste cykelryttere 2020
Joachim Boldsen og Kim Rasmussen: verdens 100 bedste håndboldspillere 2020

Der er lukket for kommentarer.