// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anton M. Berg: De atten
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Spænding, Thriller

Anton M. Berg: De atten

Skrevet af den 4. januar 2021 – 04:31Ingen kommentarer

Mordet på statsminister Olof Palme i februar 1986 plager stadig den dag i dag den svenske folkesjæl. Et sår, som ikke vil hele. Det har enkelte fordele. For eksempel at det uopklarede mord kan bruges som afsæt til en spændingsroman, hvor mordgåden bliver løst.

Det er hvad journalisten Anton M. Berg gør i sin debutroman “De atten”, der udkom på svensk i 2018 og udkom på dansk i dagene mellem jul og nytår. Berg tager også spekulationerne om “Deep state” og hemmelige magtfulde netværk med ind i fiktionens verden. På samme måde som Jens Henrik Jensen gjorde det med fire-binds serien om Niels Oxen og Danehof-netværket et par år før Berg.

Så det er velkendte ingredienser Berg putter ned i gryden og koger sin første bog på. Han tilsætter et skvæt “Stieg Larsson og Milennium-trilogien” samt egne erfaringer fra den svenske medieverden og til sidst x-faktoren; Bergs fantasi og selvopfundne plots og tvists.

Det kommer der en ganske gedigen spændingsthriller ud af. Den falder lidt i tempo omkring midtvejs og en hacker med nærmest magiske evner får til tider handlingen til at skride lige lovlig hurtig frem. Det samme, som irriterede undertegnede en del i føromtalte Millenium-trilogi.

Og vi kommer aldrig helt op at ringe hvad angår “suspense”, forfølgelsesvanvid og paranoia. Skurkenes jagt på hovedpersonen/helten og hans kære kunne godt have været mere intenst og nervepirrende undervejs i fortællingen.

Til gengæld får vi drama, biljagt og eksplosioner til sidst. Og en enorm cliffhanger til bog nummer to – som underligt nok ikke er udkommet endnu. For Berg har lagt grunden til noget, der godt kunne gå hen og blive en gedigen serie på 3-4 bøger eller mere. Det skal han have. På sidste side får man lyst til med det samme at låne eller købe to’eren. Den findes bare ikke endnu. Så lad det her være en opfordring til hr. Berg om at få den lavet.

At være svensk krimi- og thrillerforfatter betyder, at man står på skuldrene af nogle af de allerstørste i Norden. Sjöwall og Wahlöe, Guillou, Liza Marklund og ikke mindst Stieg Larsson. En enorm arv at løfte. Men det er debutanterne Pascal Engman og Anton M. Berg indtil videre kommet rigtig godt fra. Nu venter vi spændt på “den svære to’er” fra begge de herrer. Sæt i gang!

Anton M. Berg: De Atten. Hr. Ferdinand, 2020 (Udkommet på svensk i 2018). 415 sider.

Der er lukket for kommentarer.