// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Anton M. Berg: De atten
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Sp√¶nding, Thriller

Anton M. Berg: De atten

Skrevet af den 4. januar 2021 – 04:31Ingen kommentarer

Mordet p√• statsminister Olof Palme i februar 1986 plager stadig den dag i dag den svenske folkesj√¶l. Et s√•r, som ikke vil hele. Det har enkelte fordele. For eksempel at det uopklarede mord kan bruges som afs√¶t til en sp√¶ndingsroman, hvor mordg√•den bliver l√łst.

Det er hvad journalisten Anton M. Berg g√łr i sin debutroman “De atten”, der udkom p√• svensk i 2018 og udkom p√• dansk i dagene mellem jul og nyt√•r. Berg tager ogs√• spekulationerne om “Deep state” og hemmelige magtfulde netv√¶rk med ind i fiktionens verden. P√• samme m√•de som Jens Henrik Jensen gjorde det med fire-binds serien om Niels Oxen og Danehof-netv√¶rket et par √•r f√łr Berg.

S√• det er velkendte ingredienser Berg putter ned i gryden og koger sin f√łrste bog p√•. Han tils√¶tter et skv√¶t “Stieg Larsson og Milennium-trilogien” samt egne erfaringer fra den svenske medieverden og til sidst x-faktoren; Bergs fantasi og selvopfundne plots og tvists.

Det kommer der en ganske gedigen sp√¶ndingsthriller ud af. Den falder lidt i tempo omkring midtvejs og en hacker med n√¶rmest magiske evner f√•r til tider handlingen til at skride lige lovlig hurtig frem. Det samme, som irriterede undertegnede en del i f√łromtalte Millenium-trilogi.

Og vi kommer aldrig helt op at ringe hvad ang√•r “suspense”, forf√łlgelsesvanvid og paranoia. Skurkenes jagt p√• hovedpersonen/helten og hans k√¶re kunne godt have v√¶ret mere intenst og nervepirrende undervejs i fort√¶llingen.

Til geng√¶ld f√•r vi drama, biljagt og eksplosioner til sidst. Og en enorm cliffhanger til bog nummer to – som underligt nok ikke er udkommet endnu. For Berg har lagt grunden til noget, der godt kunne g√• hen og blive en gedigen serie p√• 3-4 b√łger eller mere. Det skal han have. P√• sidste side f√•r man lyst til med det samme at l√•ne eller k√łbe to’eren. Den findes bare ikke endnu. S√• lad det her v√¶re en opfordring til hr. Berg om at f√• den lavet.

At v√¶re svensk krimi- og thrillerforfatter betyder, at man st√•r p√• skuldrene af nogle af de allerst√łrste i Norden. Sj√∂wall og Wahl√∂e, Guillou, Liza Marklund og ikke mindst Stieg Larsson. En enorm arv at l√łfte. Men det er debutanterne Pascal Engman og Anton M. Berg indtil videre kommet rigtig godt fra. Nu venter vi sp√¶ndt p√• “den sv√¶re to’er” fra begge de herrer. S√¶t i gang!

Anton M. Berg: De Atten. Hr. Ferdinand, 2020 (Udkommet på svensk i 2018). 415 sider.

Der er lukket for kommentarer.