// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Leonard Mlodinow: Stephen Hawking. En fortælling om venskab og fysik
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Leonard Mlodinow: Stephen Hawking. En fortælling om venskab og fysik

Skrevet af den 9. oktober 2020 – 07:48Ingen kommentarer

Stephen Hawking er vel den mest berømte fysiker fra anden halvdel af det 20. århundrede. Hans enestående arbejde inden for teoretisk fysik, en flair for at skrive bøger og sætte ord på komplicerede fysiske teorier og ikke mindst det faktum, at han lider af ALS og i det meste af sit voksenliv har været bundet til en kørestol og afhængig af hjælp til alt – herunder at tale – er den slags, man skaber myter af.

Stephen Hawking døde i 2018, og efterlader sig et solidt aftryk på fysikken – både den teoretiske og den populærvidenskabelige. Hans bøger er solgt i millionoplag, og selvom de absolut ikke er lette at læse, har de alligevel åbnet dele af den teoretiske fysik for lægmænd og ikke mindst gjort teorien om sorte huller almindeligt kendt.

Leonard Mlodinow er også fysiker, og har været medforfatter på to af Hawkings bøger. Han har altså arbejdet tæt sammen med Hawking i mange år, og det dannede også grobund for et privat venskab, hvor Mlodinow kom tæt på Hawking selv og hans familie. Det er på baggrund af det venskab, at Mlodinow efter Hawkings død har skrevet dette portræt.

Stephen Hawking var en interessant mand, og hans videnskabelige frembringelser og hans personlige historie er bestemt værd at fortælle. At fortælle om Hawkings videnskabelige arbejde er også at fortælle om de store tanker og fremskridt, der er sket de sidste 50 år. Det er spænende, og Mlodinow er god til at gøre det meget svære nogenlunde forståeligt.

Mlodinow kommer også omkring Hawkings sygdom, dens konsekvenser og hans nogen gange omtumlede privatliv. Her bliver det lidt for tydeligt, at de to var venner, og bogen har skær af en hagiografi. Der er også nogle kontroverser i privatlivet, som kun lige bliver strejfet og som efterlader mange ubesvarede spørgsmål. F.eks. gør Hawkings børn ikke ligefrem et positivt indtryk, og jeg savner egentlig lidt mere dybde i portrættet. Når det er sagt, så er Stephen Hawking både som person og som bog et interessant bekendtskab.

Bogblogger.dk har tidligere anmeldt Hawkings En kort historie om tid.

Leonard Mlodinow: Stephen Hawking. En fortælling om venskab og fysik. 300 sider, Klim. Oversast af Steffen Rayburn-Maarup, udkom 8. september 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.