// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stephen Hawking: En kort historie om tid
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Videnskab

Stephen Hawking: En kort historie om tid

Skrevet af den 30. april 2019 – 07:26Ingen kommentarer

Stephen Hawking er vel nok den mest verdensberømte fysiker siden Albert Einstein og med god grund. Hans forskning har været banebrydende, han kan skrive bøger for almindelige mennesker – og så er der hans personlige historie om at være ALS-ramt og lammet siden ungdommen. Det sidste kan alle forholde sig til, men det er de to første elementer, der sikrer hans eftermæle.

En kort historie om tid er en populærvidenskabelig fremstilling af kosmologi (der betyder læren om universet). Den udkom første gang i 1988, og blev en overraskende bestseller. Jeg læste den selv som ung, og det var i den grad Stephen Hawking, der vakte min interesse for astronomi, kosmologi og fysik. Så meget endda, at jeg i flere år drømte om at læse astrofysik på universitet.

Det har derfor været en fornøjelse at læse denne genudgivelse, der udkom sidste år i anledning af 30-års jubilæet for første udgaven. Der er sket meget i kosmologien på de 30 år, og Stephen Hawking har spillet en stor rolle i den udvikling. Denne nye udgave er gennemskrevet og ført op til nutiden, og samtidig er den blevet illustreret mere grundigt for at lette læserens forståelse. Det første er fantastisk og spændende, det andet fungerer også rigtig fint.

Hawking tager os på en tour de force igennem kosmologiens historie og dens hovedhypoteser lige nu. En status på, hvad vi ved om universet, hvad vi ikke ved, og hvor forskerne er uenige og hypoteserne er omdiskuterede. Her er singulariteter, begivenhedshorisonter, Big Bang, rumtid, mørkt stof, relativitetsteori, elementarpartikler, superstrenge og meget, meget mere. Vi bebor et forunderligt univers, og Hawking er manden der kan forklare det for os, der har interessen, men aldrig fik uddannelsen i det.

Det er svært stof, og de fleste læsere skal nok ikke forvente at forstå alle dele af En kort historie om tid. Min hjerne kan trods flere forsøg f.eks. ikke fatte konceptet imaginær tid, men nogen ting skal man måske heller ikke forstår – bare vide, at det er et begreb, videnskabsmænd & -kvinder arbejder med.

Dannede mennesker forventes at have en bred viden om kultur, samfund og videnskab, og hvis man gerne vil være et dannet menneske er En kort historie om tid et oplagt sted at blive klog på verdens skabelse, universets byggesten og videnskabens meritter.

Stephen Hawking: En kort historie om tid. 342 sider, Klim. Oversat af Jan Teuber, 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.