// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Rebecca Bach-Lauritsen: Stykker med himmel
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Børnebog

Rebecca Bach-Lauritsen: Stykker med himmel

Skrevet af den 3. april 2020 – 07:02Ingen kommentarer

“Man skal ikke have for høje tanker om døden. Døden er fast arbejde. Det siger far. Han står op hver morgen halv seks og er skæv i ryggen af at grave. Man skal ikke have for høje tanker om noget som helst. Den nye pige i klassen for eksempel. Eller sig selv for den sags skyld. At man kunne blive venner eller sådan noget. Det kan man godt spare sig.”

Karl er en dreng, der bor sammen med sine forældre. Mor har en garnbutik og far er kirkegårdsgraver. Karl går i skole, men er ikke sådan en, der rigtig leger med de andre. Faktisk kan han bedst lide at være sammen med farfar. Så ofte går vejen hjem fra skole omkring plejehjemmet, hvor farfar bor.

Farfar rimer på eventyr, puslespil, tryghed. Altid noget der er fyldt med varme. Noget der er rart. “Et stykke kun med himmel. Måske er det det, han siger. De lægger puslespil. Farfar kan lide det, Karl kan lide det, man behøver ikke at sige så meget.”

Morgan fra skolen derimod rimer altid på drilleri og mobning. Han er en sand plageånd. Med ham i nærheden trænger uvisheden og utrygheden sig på.

Heldigvis starter en ny pige i klassen. Veronika. Med fregner. Selvom hun kalder Karl for en idiot, har hun i det mindste kaldt ham noget. Det er vel en slags start. Af en art. Især nu hvor farfar er død.

Stykker med himmel er en meget fin og klogt fortalt børneroman om at miste sit faste holdepunkt og om at finde ud af at livet trods alt går videre med andre gode mennesker, man kan knytte sig til. I tematik måske en slags moderne børneudgave af Is-slottet af Tarjei Vesaas (en helt utrolig fantastisk roman). Forfatteren selv kalder Stykker med himmel for en tvillingebog til Veronika lyder som harmonika, der udkom for 9 år siden. Du kan dog sagtens læse bøgerne uafhængigt af hinanden.

Vi har tidligere anmeldt bogen Ellens ark af samme forfatter. Ellens ark handler om Ellen og om hendes lillebror, der dør. En fin bog om angst og tab og sorg.

Rebecca Bach-Lauritsen, Stykker med himmel, Høst & Søn, Marts 2020, Illustreret af Stian Hole, 90 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.