// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Morten Fink-Jensen: Den danske reformation
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Morten Fink-Jensen: Den danske reformation

Skrevet af den 9. januar 2020 – 07:55Ingen kommentarer

Reformationsåret 1536. Den blodige borgerkrig Grevens Fejde nåede sin ende, Christian d. 3. blev konge og reformationen skyllede ind over Danmark. Mere end 500 år som del af den fælles europæiske katolske kirke var slut.

Set i bakspejlet kan det se både enkelt og selvfølgeligt ud, ja næsten uundgåeligt. Danmark fulgte Sverige og de nordtyske fyrstendømmer væk fra pavekirken, ud med afladsbreve og bispevælde, ind med gudstjenester på dansk og kongen som overhoved for kirken. Så enkelt var det naturligvis ikke for dem, der gennemlevede det hele – og selvom 1536 blev prismen hele reformationens ses igennem nu, var det en proces der startede lang tid før, og som først var fuldbragt mange år senere.

Reformationen handlede om religion og gudstilbedelse, men den handlede også om magt, politik og penge. Kampen om de danske sjæle var også kampen om den danske trone og ikke mindst kampen mellem konger, adel, borgere, bønder og naturligvis kirken – både den gamle katolske og den nye protestantiske.
Selve reformationen var et statskup, hvor de katolske bisper mistede deres plads i rigsrådet og kirkens ejendom blev beslaglagt. Før det havde gået mange år, hvor kirken var splittet både indefra og udefra af teser og afladshandel, af kirkestorm og borgerkrig.

Det var et broget og brutalt spil, og det bliver ganske fremragende gennemgået af Morten Fink-Jensen på kun 100 sider i dette bind af 100 danmarkshistorier. På imponerende vis når vi både omkring de religiøse ændringer, det storpolitiske spil og kampe, og de helt jordnære vanskeligheder ved at skifte religion. For en ting er, at man gerne vil af med den katolske kirke, men hvad skal man sætte i stedet – og hvem skal prædike det nye, hvis næsten alle præsterne er uddannet i den gamle kirke? 1536 er måske reformationsåret, men selve reformationen var en proces der strakte sig over flere generationer.

100 danmarkshistorier holder som altid et højt niveau, og dette er absolut et af de bedre bind i serien, og anbefales til alle, der gerne vil vide mere om reformationen end bare et årstal.

Hvis 100 sider ikke er nok, så har Aarhus Universitetsforlag tidligere udgivet 900 sider i to bind om Reformationen: 1500-tallets kulturrevolution

Den danske reformation er niogtyvende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt alle bøgerne i serien – klik her for at springe til en oversigt.

Morten Fink-Jensen: Den danske reformation. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 9. januar 2020